Вплив психологічно-фізіологічних особливостей людини на формування її мовних якостей - Лавриненко , Олександр (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2015)
У статті описано емпіричне дослідження ролі низки відібраних фізіологічно-психологічних факторів, що впливають на формування на розвиток мовних якостей людини на рівні мовної здатності, мовних здібностей та мовної компетентності. Дослідження проводилося у трьох векторах: пошук позитивних та негативних кореляційний зв’язків між рисами характеру особистості та низкою її мовних якостей; здійснення диференційного аналізу мовних якостей на трьох згаданих рівнях у респондентів чоловічої та жіночої статі з метою встановлення найбільш істотних відмінностей; виявлення найбільш оптимального функціонального співвідношення між словесно-логічним і образним мисленням, що найбільш сприятливо впливає на розвиток мовних здібностей та мовної компетенстності у людини. У процесі трьохетапного дослідження вдалося встановити, що кожен із описаних факторів має власний, достатньо специфічний вплив на формування та розвиток мовних якостей людини.ЛітератураReferencesАnanyev, B. (1980). Izbrannyye Psihologicheskiye Trudy [Selected PsychologicalWorks]. Moscow: Pedagogika.Kostyuk, G. (1989). Navchalno-Vyhovnyi Protses i Psyhichnyi Rosvytok Osobystosti[The Teaching Process and Psychical Development of Personality]. Kyiv: Radyanska Shkola.Krasnykh, V. (2001). Osnovy Psiholingvistiki i Teorii Kommunikatsii [Fundamentals ofPsycholinguistics and Theory of Communication]. Moscow: Gnosis.Krylov, А. (2000). Praktikum po Obshchey, Eksperimentalnoy i Prikladnoi Psihologii[Practical Guide to General, Experimental and Applied Psychology]. S.-Petersburg: Piter.Lavrinenko О. (2013). Genderni Osoblyvosti Movnyh Yakostei Studentiv v ProtsesiVykladannya Inozemnoyi Movy [Gender Peculiarities of Students’ Lingual Qualities in theProcess of Foreign Language Teaching]. Rivne: Rivne State Humanitarian University.Leontyev, A. (2004). Deyatelnost, Soznaniye, Lichnost [Activity, Consciousness,Personality]. Moscow: Pegagogika.Leontyev, A. (1983). Izbrannye Psihologicheskiye Proizvedenija [SelectedPsychological Works]. Moscow: Pegagogika.Luria, А. (2006). Osnovy Neiropsihologii [Fundamentals of Neuropsychology].Moscow: Moscow University.Luria, А. (1979). Yazyk i Soznaniye [Language and Consciousness]. Moscow: Nauka.Trofimov, J., Alekseyeva, М. (2001). Psyhologiya [Psychology]. Kyiv: Lybid.Ushakova T. (2006). Psiholingvistika: Sbornik Metodik Issledovaniya Lichnosti[Psycholinguistics: Collection of Methods for Personality Research]. Moscow: Perse.Ufimtseva N. (1988). Biologicheskiye i Sotsyalnye Factory v Rechevom Razvitiyi[Biological and Social Factors in the Speech Development]. Moscow: Nauka.Vishnevsky О. (1992). Dovidnyk Vchytelia Inozemnoyi Movy [The workbook forteacher of foreign language]. Kyiv: Radyanska Shkola.Zalevskaya, А. (2000). Vvedenije v Psiholingvistiku [Introduction to Psycholiguistics].Moscow: Russian State University for the Humanities.
Keywords: мовні якості; логічне мислення; образне мислення; комунікація; особистість; кореляційний аналіз; диференційний аналіз; риси характеру людини.