Розвиток аудіювання в єдності з когнітивними процесами: метааналіз досвіду досліджень у галузі - Харченко, Наталія (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2015)
У статті представлено узагальнення, здійснені на основі теоретичного аналізу наукових джерел з проблем аудіювання. Встановлено, що аудіювання – складний вид мовленнєвої діяльності, що передбачає: 1) слухове сприймання значень системи мовних кодів; 2) розпізнавання, розшифрування і збереження мовних кодів в оперативній пам’яті; 3) розуміння смислу мовленнєвого повідомлення, що досягається шляхом реалізації механізмів внутрішнього мовлення, у якому відбувається декодування «поверхневих» значень мовних форм і трансформації їх у «глибинні» смисли. Показаний взаємозв’язок аудіювання з психікою дитини, розкритий «взаємопроникливий» характер психічних процесів та способи розвитку аудіювання в єдності з психічними процесами й усебічним розвитком дошкільників.ЛітератураReferencesBlonskiy, P. (2001). Pamjat i Myshlenie [Memory and Thinking]. S.-Petersburg: Piter.Caparulo, B. & Cohen, D. (1983). Developmental language studies in theneuropsychiatric disorders of childhood. Children’s language, 4.Galperin, I. (1981). Tekst kak Obyekt Lingvisticheskogo Issledovaniya [Text as anObject of Linguistic Study]. Moscow: Nauka.Dickinson, D., & Smith, M. (1994). Long-term effects of preschool teachers’ bookreadings on low-income children’s vocabulary and story comprehension. Reading ResearchQuarterly, 105–122.Harchenko, N. (2013). Uchim doshkolnikov ponimaniyu ustnyih razvernutyihvyiskazyivaniy [Teaching the preschoolers to understand oral expanded utterances].Innovatsionnaya deyatelnost v doshkolnykh obrazovatelnyh uchrezhdeniyah: MaterialyVI Mezhdunarodnoy nauchno-prakticheskoy konferentsii (488–495). Yaroslavl-Moscow: Kantsler.Istomina, Z. (1967). Vozrastnyie i Individualnyie Razlichiya v Sootnoshenii RaznyhVidov i Storon Pamyati v Doshkolnom Vozraste [Age and Individual Differences in Correlation ofDifferent Types and Kinds of Memory in a Preschool Age]. Moscow: PedagogikaKalmykova, L. (2011). Psyhologiya rozvytku movlennevoi diyalnosti ditey doshkilnogoviku [Psychology of speech activities of preschool age children]. Unpublished Ph.D. thesis. Kyiv.Karpinskaya, N. (1972). Hudozhestvennoe Slovo v Vospitanii Detey [Literary Word inUpbringing of Children]. Moscow: Pedagogika.Klychnikova, Z. (1983). Psihologicheskie Osobennosti Obucheniya Chteniyu naInostrannom Yazyike [Psychological Peculiarities in Teaching Foreign Language Reading].Moscow: Prosveschenie.Kooijman, V., Hagoort, P., & Cutler, A. (2005). Electrophysiological evidence forprelinguistic infants’ word recognition in continuous speech. Cognitive Brain Research, 24(1),109–116.Kostyuk, G. (1988). O Psihologii Ponimaniya [On Psychology of Understanding].Izbrannyie psihologicheskie trudy. Moscow: Pedagogika.Lyublinskaya, A. (1972). Vospitatelyu o Razvitii Rebyonka [To Educator onDevelopment of a Child]. Moscow: Prosveschenie.Lyublinskaya, A.A. (1965). Ocherki Psihicheskogo Razvitiya Rebyonka [Essays onPsychic Development of a Child]. Moscow: Prosveschenie.Morozova, N. (1947). O ponimanii teksta [On understanding of text]. Izvestiya APNRSFSR, 7, 191–240.Pezzulo, G., & Castelfranchi, C. (2009). Intentional action: from anticipation to goaldirected behavior. Psychological Research PRPF, 73(4), 437–440.Rost, M., & Candlin, C. N. (2014). Listening in Language Learning. Routledge.Rubinshteyn, S. (1958). O myishlenii i Putyah Yego Issledovaniya [On Thinking andWays of Its Investigation]. Moscow: AN SSSR.Rumyantseva, I. (2004). Psihologiya Rechi i Lingvopedagogicheskaya Psihologiya[Psychology of Speech and Linguopedagogical Psychology]. Moscow: PERSE; Logos.Rubinshteyn, S. (1989). Osnovyi Obschey Psihologii [Fundamentals of generalpsychology]. Moscow: Pedagogika.Teplov, B. (1947). Psihologicheskie voprosyi hudozhestvennogo vospitaniya[Psychological problems of artistic upbringing]. Izvestiya APN RSFSR, 11.Ushakova, N., Pavlova, I., Zachesova, M. (1989). Rech Cheloveka v Obschenii [HumanSpeech in Communication]. Moscow: Nauka.Vygotsky, L. (2011), Myshlenie i Rech [Thinking and Speech]. Moscow: AST: Astrel.Welsh, J., Nix, R., Blair, C., Bierman, K., & Nelson, K. (2010). The development ofcognitive skills and gains in academic school readiness for children from low-income families.Journal of educational psychology, 102(1), 43.Zalevskaya, A.A. (2005). Psiholingvisticheskie Issledovaniya. Slovo. Tekst.[Psycholinguistic Researches. Word. Text]. Moscow: Gnozis.Zimniaya, I.A. (1976). Smyislovoe vospriyatie rechevogo soobscheniya [Semanticperception of a vocal message]. Smyislovoe Vospriyatie Rechevogo Soobscheniya, 5, 33.
Keywords: аудіювання; мовленнєва діяльність; сприймання мовлення; розуміння мовлення; значення; смисл.