Зв’язки між життєвими цінностями, особливостями активності й кар’єрної спримованості студентів - Лесін , Олександр; Фомина, Наталья (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2015)
Стаття присвячена розгляду життєвих цінностей сучасної молоді, які складають основу спрямованості і визначають вектор розвитку особистості. Автори, вказуючи на високі вимоги сучасного суспільства до особистості, її компетентності в різних сферах життя, підкреслюють необхідність пильної уваги до вивчення її ціннісно-смислової сфери як однієї з основних складових спрямованості особистості та активності, визначальною людини як суб’єкта життєдіяльності. Розкривають різні види цінностей: термінальні та інструментальні, абстрактні і конкретні, зовнішні і внутрішні. Звертають особливу увагу на важливість формування особистості студентів як найбільш соціально активної групи молодого покоління і можливість діагностики особливостей мовної особистості на підставі аналізу мови, тісно пов’язаної з мисленням і представляє собою процес використання мови для передачі і розуміння певного сенсу. На основі результатів дослідження з використанням різних методик, у тому числі аналізу продуктів мовленнєвої діяльності, формулюють висновки про наявність і домінуванні у студентів різних груп цінностей. Розкривають зв’язку загальної кількості цінностей, а також термінальних та інструментальних, абстрактних і конкретних, зовнішніх і внутрішніх цінностей студентів з особливостями їх ініціативності, що характеризує таку інтегральну змінну особистості, як активність, і спрямованістю кар’єрних орієнтацій. Демонструють можливості мовної діагностики ціннісної сфери особистості. Роблять висновок про необхідність гармонізації ціннісної сфери студентів з метою їх успішної самореалізації в житті, в тому числі в кар’єрі. Знання та облік виявлених авторами і представлених в статті зв’язків між ними допоможе психологам і педагогам у здійсненні ефективного психолого-педагогічного супроводу процесу їх професійної підготовки у вузі, найважливішою складовою якої є розвиток особистості майбутніх фахівців, а також самим студентам в процесі самопізнання, саморозвитку, самовдосконалення та самореалізації.ЛітератураReferencesLesin A., Fomina, N. (2014). Svyaz napravlennosti lichnosti i konflikta tsennosteystudentov [Relationship between students’ personality orientation and value conflict]. In:S. Boldyreva (Ed.) Youth, Family, Society: Proceedings of the International Scientific Conference(pp. 71–74). Ryazan: Ryazan Branch of Moscow Psychological and Social University.Karelin, A. (2007). Bolshaya Entsiklopediya Psihologicheskih Testov [GreatEncyclopedia of Psychological Tests]. Moscow: Eksmo.Krupnov, A. (2008). Sistemno-dispozitsionnyiy podhod k izucheniyu lichnosti i eesvoystv [The system-dispositional approach to studying the personality and its traits]. The Bulletinof Peoples’ Friendship University of Russia, 1, 63–74.Leontyev, D. (1992). Metodika Izucheniya Tsennostnyh Orientatsiy [Methodology forStudying Value Orientations]. Moscow: Smysl.Fomina, N. (2002). Svoystva Lichnosti i Osobennosti Rechevoy Deyatelnosti [PersonalityTraits and Peculiarities of Speech Activity]. Ryazan: Uzorochye.Lesin, A., Fomina, N. (2014). Tipy napravlennosti lichnosti i osobennosti tsennostnyihorientatsiy studentov [Types of personality orientation and peculiarities of students’ value system].Alma Mater (Bulletin of High School), 4, 34–38.Motkov, O. (2005). Kak ustroena lichnost [The Nature of Personality]. Moscow: LevVygotsky Institute of Psychology.
Keywords: особистість; спрямованість; термінальні; інструментальні; абстрактні; конкретні; зовнішні; внутрішні цінності; спрямованість кар’єрних орієнтацій; активність; ініціативність; студенти; мовна діяльність; зв’язки.