Смислова єдність художнього тексту у площині психолінгвістики - Дячук, Наталія (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2015)
У статті представлений аналіз смислової єдності у художньому тексті. Ознаки смислової єдності представлено двома головними психолінгвістичними характеристиками тексту, а саме цілісністю та зв’язністю. Прояви смислової єдності проаналізовано у тексті оригіналу та трьох українських відповідниках. З цією метою був обраний уривок художнього твору Рея Бредбері «Усмішка». Здійснювався зіставний аналіз перекладів трьох перекладачів рівня акме Л. Коломієць, А. Євси, Я. Веприняка. В статті представлено результати емпіричного дослідження смислової єдності вираженої у обраних нами художніх текстах, що ґрунтуються на прикладах вираження психолінгвістичних характеристик художнього тексту. Подано опис методик дослідження, які використовувалися для діагностування цілісності та зв’язаності в уривках творів. В статті представлено аналіз результатів зі значимості смислової єдності у художньому тексті.ЛітератураReferencesNussbaumer, A. (1994). Studienbuch Linguistik. Tübingen: NiemeyerZavhorodnia, L (2009). Textoznavstvo [Text Studies]. Cherkasy: Brama-UkrainaZimnyaya, I. (2001). Lingvopsichologiya Rechevoy Deyatelnosti [Linguopsychology ofSpeech Activity]. Voronezh: Modek.Yakhibbaeva, L (2008). Kategorii tselnosti / tselostnosti i svyaznosti kak osnovnyepriznaki teksta [Categories of Integrity and Coherence as the Basic Features of a Text].Lingvokulturologia, 2, 209–214.Leontyev, A. (2005). Psikholingvistichiskie edinitsi i porozhdenie rechevogovuskazuvaniya [Psycholinguistic Units and Speech Utterance Production]. Moscow: EditorialURSS.Moskalskaya, O. (1981). Grammatika Teksta [Text Grammar]. Moscow: VysshayaShkola.Novikov, A. (2003). Tekst i «kontrtekst»: dve storony protsessa ponimaniya. Journal ofPsycholinguistics, 1, 64–76.Sorokin, Yu. (1985). Psicholingvisticheskie Aspekty Izucheniya Teksta [PsycholinguisticAspects of Studying Text]. Moscow: Nauka.Stepanova, M. (2008). Kogeziya i kogerentnost v britanskom mediadiskurse. Philologiya,333–335.SourcesBradbury R. (1983) Fahrenheit. Short Stories. Moscow: Raduga Publishers.Bradbury, R. The Smile. Retrieved from http://raybradbury.ru/library/story/52/9/1/.Bradbury, R. (1999a). Ousmishka [The Smile]. transl. by L. Kolomiyets. VsesvitniaLiteratura v Serednikh Navchalnykh Zakladakh Ukrainy, 3(227), 11–12. Кyiv: PedahohichnaPresa,.Bradbury, R. (1999b). Ousmishka [The Smile]. transl. by Yaroslav Vepryniak.Zarubizhna Literatura. 6th Form. Textbook. 296–300. Ternopil’: Navchal’na Knyha–Bohdan.Bradbury, R. (2011). Ousmishka [The Smile]. transl. by Andriy Yevsa. SvitovaLiteratura. 6th Form. Textbook, 374–381. Kharkiv: FOP Spivak.
Keywords: смислова єдність; цілісність; зв’язність; художній текст; контентаналіз; лексичні одиниці; мовні засоби.