Засоби мультимодальної експресії та необхідні навички грамотності для декодування значення тексту у цифровому столітті - Макарук, Лариса (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2016)
У статті розглянуто способи візуалізації текстової інформації. Обгрунтовано особливості зображень, світлин, таблиць, діаграм, графіків. Значну увагу звернуто на ілюстративні компоненти та доцільність їх використання у різних типах дискурсу. Проаналізовано їх переваги та недоліки, беручи до уваги сучасні лінгвістичні парадигми. Окреслено специфіку паралінгвальних компонентів комунікації з урахуванням пріоритетних тенденцій розвитку соціуму. Зосереджено увагу на тому, що в ХХІ ст. відбулася переорієнтація традиційних парадигм як результат, виникла закономірна потреба у переосмисленні усталених підходів до аналізу текстів. Висвітлено поняття мультимодальна грамотність та візуальна грамотність з огляду на концепцію розвитку сучасного соціуму. Простежено взаємозв’язок і взаємозалежність кількох семіотичних ресурсів у межах одного тексту. Виявлено особливості вербальних та невербальних компонентів як складників різних знакових систем. Звернуто увагу на те, що характерною ознакою сучасної англомовної писемної комунікації є симбіоз неоднорідних семіотичних ресурсів, які належать до кількох знакових систем. Обґрунтовано особливості невербальних одиниць, які, як і вербальні, можуть бути контекстуально залежними, часто вступають у парадигматичні зв’язки.ЛітератураReferencesBarnes B. S. (2011). An Introduction to Visual Communication: from Cave Art to SecondLife. New York: Peter Lang Publishing Inc.Berger, A. A. (2008). Seeing is Believing. An Introduction to Visual Communication.USA: McGrawHill. Learning Solutions.Bateman, J. A. (2014). Text and Image: a Critical Introduction to the Visual/VerbalDivine. London & New York: Routledge.Bergstrom, B. (2008). Essentials of Visual Communication. London: Laurence KingPublishing Ltd.Donis A. D. (1998). A Primer of Visual Literacy. Cambridge & London: The MIT PressElkins, J. (2008). Visual literacy. London & New York: Routledge.Kress G., Leeuwen, T. van. (2001). Multimodal Discourse: The Modes and Media ofContemporary Communication. London: Arnold.Kress, G. (2004). Literacy in the New Media Age. London & New York: Routledge.Kress, G. (2010). Multimodality: a Social Semiotic Approach to ContemporaryCommunication. London and New York: Routledge.Kress, G., Leeuwen, T. van. (2006). Reading Images: The Grammar of Visual Design.London & New York: Routledge.Leborg, C. (2006). Visual Grammar. New York: Princeton Architectural Press.Lester, P. (2006). Visual Communication: Images with Messages. Cаnada: WadsworthCengage Learning.O’Halloran, K. (2011). Multimodal Discourse Analysis. London & New York: Continuum.
Keywords: мультимодальна грамотність; невербальні засоби комунікації; мультимодальність; семіотичні ресурси; паралінгвістичні засоби.