Психолінгвістичні інструменти інформаційно-психологічного впливу в підписах під фотографіями (на прикладі газет Рейхскомісаріату «Україна» 1941–1944 років) - Холод, Олександр (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2016)
Проблема дослідження полягає у відсутності знань про конкретний перелік і якість психолінгвістичних інструментів інформаційно-психологічного впливу (ІПВ) у підписах під фотографіями (на прикладі фашистських газет Рейхскомісаріату «Україна»). У статті автор ставить мету ідентифікувати, описати й класифікувати психолінгвістичні інструменти ІПВ в підписах під фотографіями, які були розміщені в газетах, що виходили в період із 1 вересня 1941 до 10 листопада 1944 року на території Рейхскомісаріату «Україна» (далі – РКУ) й фінансувалися фашистським режимом. Дослідник звертається до таких методів: спостереження, класифікація, узагальнення, контент-аналіз, інтент-аналіз, кількісно-якісний метод. Упродовж дослідження автор піддає аналізу 81 підпис під 85 фотографіями, опублікованими в газетах, що виходили в період із 1 вересня 1941 до 10 листопада 1944 року на території Рейхскомісаріату «Україна» й фінансувалися фашистським режимом. За результатами дослідження були описані й класифіковані на 8 груп (та 23 підгрупи) психолінгвістичні інструменти інформаційно-психологічного впливу в згаданих газетах РКУ. Установлено, що в газетах РКУ найчастотнішими є психолінгвістичні інструменти інформаційно-психологічного впливу, які відносяться до груп «Німеччина» (9 підгруп) і «Інші» (6 підгруп).ЛітератураReferencesВоропаев С. Энциклопедия Третьего рейха [Текст] / С. Воропаев. – М.: Локид-Миф,1996.Voropayev, S. (1996). Entsiklopediya Tret'yego Reykha [The Encyclopedia of the ThirdReich]. Moscow: Lokid–Mif, 1996.Горевалов С. І. Фотокореспонденти й документальна фотографія періоду Другоїсвітової війни (до 70-річчя Великої Перемоги) / С. І. Горевалов // Наукові запискиІнституту журналістики. – 2014. – Т. 54. – С. 192–195.Gorevalov, S. (2014). Fotokorespondenty i Dokumental'na Fotografíya Períodu DrugoyiSvítovoyi Víyny (Do 70–Ríchya Velikoyi Peremogi) [Photocorrespondents andDocumentary Photograph During World War II]. Naukoví Zapyski Institutu Zhurnalistyki,54, 192–195.Горевалов С. І. Фотожурналістика в системі засобів масової комунікації: єдністьслова і зображення: навч. посіб. / С. І. Горевалов, Н. І. Зикун, С. А. Стародуб. – К.:КиМУ, 2010.  Gorevalov, S., N. Zikun, S. Starodub. (2010). Fotozhurnalístika v Systemí ZasobivMasovoyi Komuníkatsíyi: Yedníst' Slova í Zobrazhennya [Photo Journalism in the Systemof Mass Communication: The Unity of Word and Image]. Kyiv: KiMU.Двірна К. П., Левченко Ю. І. Рейхскомісаріати «Україна» та «Остланд» в періоднімецької окупації: особливості територіально-управлінської системи та політики /К. П. Двірна, Ю. І. Левченко // Грані. – № 3(107). – Березень 2014. – С. 106–114.Dvírna, K., Levchenko, Yu. (2014). Reykhskomísaríaty “Ukraína” ta “Ostland” v PeríodNímets'koyi Okupatsiyi: Osoblyvostí Teritoríal'no–upravlins'koyi Systemy ta Polítyky[Reichskomissariats “Ukraine” and “Ostland” During German Occupation: The Specific ofAdministrative Government and Politics]. Grani, 3(107), 106–114.Жуковський А., Субтельний О. Нарис історії України. – Л.: Вид-во НТШ, 1991. –С. 123.Zhukovs'kyi, A., Subtel'nyi, O. (1991). Narys Istoriyi Ukrayiny [An Outline of Histrory ofUkraine]. Lviv: NTS Publishers.Залесский К. А. Кто был в Третьем Рейхе. Библиографический, энциклопедическийсловарь [Текст] / К.А. Залесский. – М.: Астрель, 2003. – 942 с.Zalesskiy, K. A. (2003). Kto Byl v Tret'yem Reykhe. Bibliograficheskiy,entsiklopedicheskiy slovar' [Who Was in the Third Reich]. Moscow: Astrel.Івлєв І. О., Юденков А. Ф. Контрпропаганда підпільників і партизанів на окупованійрадянській території (1941–1944 pp.) // Український історичний журнал. – 1985. –№ 6. – С. 42.Ivlev, I., Yudenkov, A. (1985). Kontrpropaganda Pidpíl'nykív í Partyzanív na OkupovaníyRadyans'kíy Terytoríyi (1941–1944 rr.) [Counterpropaganda of the Underground Activistsand Partisans on the Occupied Soviet Territory] Ukrayinskyi Istorychyi Zhurnal, 6, 42.Коваль М. В. Общественно-политическая жизнь трудящихся Украинской ССР впериод Великой Отечественной войны. – К.: Наук, думка, 1977. – С. 203.Koval, M. (1977). Obshchestvenno–politicheskaya Zhizn' Trudyashchikhsya UkrainskoySSR v Period Velikoy Otechestvennoy Voyny [The Social and Poloitical Life of Workers ofthe Ukrainian SSR During the Great Patriotic War]. Kyiv: Naukova Doumka.Коваль М. В. Фашистская политика духовного, морально-политического подавлениянаселения Украины и ее крах (1941-1944) // Общественно-политическая жизньтрудящихся Украины в годы Великой Отечественной войны: Сб. науч. тр. – К.:Наук, думка, 1988. – С. 157.Koval, M. (1988). Fashistskaya Politika Dukhovnogo, Moral'no–politicheskogoPodavleniya Naseleniya Ukrainy i Yeyo Krakh (1941–1944). [The Fascist Policy ofSpiritual, Moral and Political Oppression of Ukrainian Citizens and Its Collapse]. In:Obshchestvenno–politicheskaya zhizn' trudyashchikhsya Ukrainy v gody VelikoyOtechestvennoy voyny, Kyiv: Naukova Doumka.Літвінюк О. В. Періодична преса як інформативне джерело з історії повсякденногожиття населення Донбасу в роки Великої Вітчизняної війни / О. В. Літвінюк //Історичні і політологічні дослідження. – № 3(53). – 2013. – С. 77–86.Lítvínyuk, O. (2013). Períodichna Presa yak Informativne Dzherelo z IstoriyiPovsyakdennoho Zhyttya Naselennya Donbasu v Roky Velikoíyi Vítchiznyanoyi Viyny[Periodical Press as an Information Source from the History of Everyday Life of theDonbas Inhabitants During the Great Patriotic War]. Istorychni i PolitolohíchniDoslidzhennya, 3(53), 77–86.Мальчевський І. Українська преса під німецькою окупацією // На зов Києва:Український націоналізм у II світовій війні: 3б. статей, спогадів і документів. –Торонто; Нью-Йорк: Новий шлях, 1985. – С. 291–295.Malchevskyi, I. (1985). Ukraíyinska Presa píd Nímets'koyu Okupatsíeyu [The UkrainianPress Under German Occupation]. Na Zov Kyieva: Ukrayinskyi Natsíonalízm u DryhiySvitiviy Viyni, 291–295.Мюллер. Н. Вермахт и оккупация [Текст] / Н. Мюллер. – М.: Вече, 2010.Mueller, N. (2010). Vermakht i okkupatsiya [Vermacht and Occupation]. Moscow: Veche.Немецко-фашистский оккупационный режим (1941-1944 гг.) [Текст] / Ред.С. Бубеншиков. – М.: Политиздат, 1965.Nemetsko–fashistskiy Okkupatsionnyy Rezhim (1941–1944 gg.) [German FascistOccupation Regime (1941-1944)]. (1965). S. Bubenshikov, Ed. Moscow: Politizdat.Німецько-фашистський окупаційний режим на Україні. Збірник документів іматеріалів [Текст] / Ред. П. М. Костриби та ін. – К.:Державне видавництвополітичної літератури, 1963.Nímets'ko–fashists'kiy okupatsíyniy Rezhym na Ukrayini. [German Fascist OccupationRegime in Ukraine] (1963). P. M. Kostribi, Ed., Kyiv: Derzhavne VydavnytstvoPolitychnoyi Líteratury.Преступные цели – преступные средства: Документы об оккупационной политикефашистской Германии на территории СССР (1941-1944 гг.) [Текст] / Сост.Г. Ф. Заставенко. – М.: Экономика, 1985.Prestupnyye tseli – prestupnyye sredstva: Dokumenty ob okkupatsionnoy politikefashistskoy Germanii na territorii SSSR (1941–1944 gg.) [Crimnal Goals – CriminalMeans]. (1985). G. F. Zastavenko, Ed. Moscow: Ekonomika.Стафийчук И. П. Комсомол Украины в партизанском движении 1941–1944 гг.:(Полит, работа среди населения оккупированных районов). – М.: Мысль, 1968. –С. 26.Stafiychuk, I. P. (1968). Komsomol Ukrainy v Partizanskom Dvizhenii 1941–1944 gg .:(Politrabota sredi naseleniya okkupirovannykh rayonov), [The Komsomol of Ukarine inthe Partisan Movement 1941 – 1945]. Moscow: Mysl.Титаренко Д. М. Преса Східної України періоду німецько-фашистської окупації якісторичне джерело (1941–1943 pp.): дис. ... к. і. н.: 07.00.06. / Донецький нац. ун-т. –Донецьк, 2002. – С. 45–46.Titarenko, D. (2002). Presa Skhidnoyi Ukrayiny Periodu Nimets'ko-fashists'koyiOkupatsíyi yak Istorychne Dzherelo (1941–1943 rr. [The Press of Eastern Ukraine DuringGerman fascist Occupation as a Historical Source]. Ph.D. dissertation. Donetsk: Donets'kNational University.Толанд Дж. Адольф Гитлер / Дж. Толанд. – Том 1. – М.– Мн.– Калининград: Интердайджест, 1993.Toland, G. (1993). Adolf Hitler. Vol. 1. Moscow; Minsk; Kaliningrad: Inter-Digest.Толанд Дж. Адольф Гитлер / Дж. Толанд. — Том 2. — М.–Мн.–Калининград: Интердайджест, 1993.Toland, G. (1993). Adolf Hitler. Vol. 2. Moscow; Minsk; Kaliningrad: Inter–Digest.Холод О. М. Преса Рейхскомісаріату «Україна» і сучасні медіа: монографія /О. М. Холод. – К.: КНУКіМ, 2016.Kholod, O. (2016). Presa Reykhskomísaríatu “Ukrayina” í Suchasní Medía [The UkraineReichskommissariat Press and Modern Media]. Kyiv: Kyiv National University of Cultureand Art..Черняков Б. І. Періодична преса на окупованій території України / Б. І. Черняков //Наукові записки Інституту журналістики [Електронне видання]. – Режим доступу:http://journlib.univ.kiev.ua/index.php?act=article&article=1648.Chernyakov, B. Periodychna Presa na Okupovaniy Terytoríyi Ukrayiny [ThePeridical Press on the Occupied Territory]. Naukovi Zapyski InstitutuZhurnalistyky. Retrieved from: http://journlib.univ.kiev.ua/ index.php?act=article&article=1648.Черняков Б. І. Окупаційна преса Рейхскомісаріату Україна / Б. І. Черняков // 3б.праць Науково-дослідного центру періодики Львівської національної бібліотекиімені В. Стефаника. – Л., 2003. — С. 152–159.Chernyakov, B. (2003). Okupatsiyna Presa Reichskomisariatu Ukrayiny [The UkraineReichskommissariat Press During the Occupation Period]. Bulletin of the Research Centerfor Periodicals of Lviv vasyl Stefanyk National Library, 152–159.Шаповал Ю. Г. Изображение и слово в журналистике / Ю. Г. Шаповал. — Львов :Вища школа, 1985.Shapoval, Yu. (1985). Izobrazheniye i Slovo v Zhurnalistike [The Image and Word inJournalism]. Lviv: Vyshcha Shkola.Die Presse im Reichskornmissariat Ukraine. The State Archive of Rivne Oblast. F. Р-22,on. 1 page. 149. 21–27.
Keywords: психолінгвістичні інструменти; Рейхскомісаріат «Україна»; інформаційно-психологічний вплив; фотографії в газетах; підписи під фотографіями.