Просодичні засоби реалізації мовленнєвого впливу: аудитивний аналіз - Томахів, Марта (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2017)
У статті проаналізовані отримані результати проведення експериментальнофонетичного дослідження інтонаційних засобів реалізації мовленнєвого впливу на прикладі відеолекції як нового жанру сучасного англомовного наукового дискурсу. Мета експерименту полягала у підтвердженні гіпотези про те, що просодична організація висловлень та компоненти інтонації, притаманні просодії усного мовлення викладачів відеолекцій, сприяють кращому сприйняттю студентами матеріалу викладу, утриманню їхньої уваги, а також опосередковують глибше розуміння предмета, під чим загалом ми розуміємо здійснення мовленнєвого впливу. Експериментально-фонетичне дослідження просодії відеолекції проводиться згідно розроблених у сучасній фонетиці методів експерименту, застосовуючи аудитивний та акустичний методи аналізу, а також використання методів кількісної та лінгвістичної обробки даних, порівняльного методу, анкетування та методу семантичного диференціала. У результаті експерименту визначено ті просодичні параметри, які сприяють здійсненню мовленнєвого впливу та є найоптимальнішими для сприйняття інформації студентами.ЛітератураReferencesАнтошинцева М. А. Механизмы адаптации жанра научно-учебной лекции кэлектронной сфере коммуникации. [Електронний ресурс]. Режим доступу:www.cyberleninka.ru/article/n/mehanizmy-adaptatsii-zhanra-nauchno-uchebnoy-lektsiik-elektronnoy-sfere-kommunikatsiiAntoshyntseva, M. A. Mekhanizmy adaptatsii zhanra nauchno-uchebnoy lektsii kelektronnoy sfere kommunikatsii. [Mechanisms of scientific and academic discoursegenre adaptation to the electronic domain of communication]. Retrieved from:www.cyberleninka.ru/article/n/mehanizmy-adaptatsii-zhanra-nauchno-uchebnoy-lektsiik-elektronnoy-sfere-kommunikatsiiВалігура О. Р. Фонетична інтерференція в англійському мовленні білінгвів:монографія. Тернопіль: Підручники і посібники, 2008.Valihura, O. R. (2008). Fonetychna Interferentsiia v Anhliiskomu Movlennia Bilinhviv.[Phonetical Interference in the English Speech of the Bilinguals]. Ternopil: Pidruchnykyi Posibnyky.Калита А. А. Энергетика речи: монография. К.: Кафедра, 2016.Kalyta, A. A. (2016). Energetika Rechi [Speech Energetics]. Kyiv: Kafedra.Калита А. А. Актуалізація емоційно-прагматичного потенціалу висловлення:монографія. Тернопіль: Підручники і посібники, 2007.Kalyta, A. A. (2007). Aktualizatsia Emotsiino-Prahmatychnoho Potentsialu Vyslovlennia.[Emotional and Pragmatic Potential of the Utterance Actualization]. Ternopil:Pidruchnyky i Posibnyky.Каспаринський О. Ф., Полянская Е. И. Видеолекция как жанр. [Електроннийресурс]. Режим доступу: https://istina.msu.ru/media/publications/articles/ 8e9/82a/3559014/29LINK_FOK13v07.pdfKasparinskyi, O. F., Polianskaia, E. I. Videolektsiia kak Zhanr. [Videolecture as aGenre]. Retrieved from: https://istina.msu.ru/media/publications/articles/8e9/т82a/3559014/29LINK_FOK13v07.pdf.Osgood, C. E., Suci, G. C. and Tannenbaum, P. H. (1957). The Measurement ofMeaning. Urbana, IL : University of Illinois Press.Падалка О. В. Просодика комунікативного членування промов сучаснихполітичних діячів Німеччини (експериментально-фонетичне дослідження):дисертація кандидата філологічних наук: 10.02.04 / Ольга Володимирівна Падалка.Київ: КНЛУ, 2015.Padalka, O. V. (2015). Prosodyka Komunikatyvnoho Chlenuvannia Promov SuchasnykhPolitychnukh Diiachiv Nimechchyny (Eksperymentalno-Fonetychne Doslidzhennia).Ph.D. dissertation [Prosody of the Communicative Segmentation of Speech ofContemporary German Politicians (Experimental Phonetics Research)]. Kyiv: KyivNational Linguistic University.Peer, W. Van, Hakemulder, F., Syngier, S. (2012). Scientific Methods for theHumanities. (Linguistic Approaches to Literature). Amsterdam: John Benjamins.Рубчак О. Б. Просодична організація англомовних інтерв’ю (експериментальнофонетичне дослідження): Дис. ... канд. філол. наук: 10.02.04. Київ: КНЛУ, 2015.Rubchak, O. B. (2015). Prosodychna Organizatsiia Anhlomovnykh Interviu(Eksperymentalno-Fonetychne Doslidzhennia). Ph.D. dissertation [Prosodic Structure ofthe English Interviews (Experimental Phonetics Research)]. Kyiv: Kyiv NationalLinguistic University.Седов К. Ф. Нейропсихолингвистика. Москва: Лабиринт, 2007.Sedov, K. F. (2007). Neiropsikholingvistika. [Neuropsycholinguistics]. Moscow:Labirint.Селіванова О. О. Мовленнєвий вплив у комунікативній взаємодії //Психолінгвістика. 2012. № 10. С. 223–229.Selivanova, O. (2012). Movlennievyi Vplyv u Komunikatyvnii Vzaiemodii.Psykholinhvistyka, 10, 223–229.Demetriadis, S., Pombortsis, A. E-Lectures for Flexible Learning: a Study on theirLearning Efficiency. Retrieved from: http://www.ifets.info/journals/10_2/13.pdfTomakhiv, M. (2016). E-Lecture as a new genre of scholarly discourse. Science andEducation a New Dimension. Philology, IV (23), 100, 80–83.Trench Brian. Internet − turning science communication inside‐out? Retrieved from:http://doras.dcu.ie/14807/1/internet_science_communication.pdf.
Keywords: експериментально-фонетичне дослідження; мовленнєвий вплив; відеолекція; англомовний науковий дискурс; інтонація; просодія.