Етимологічна пам’ять слова у позначенні соціокультурного стереотипу - Любимова, Світлана (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2017)
У статті презентовано семантичний аналіз слова flapper, яке позначає соціокультурний стереотип, що появився в 20-х роках 20-го століття в Америці. Стереотип є концентрованою і абстрагованою формою семантичної пам’яті народу, в якій збережено етнічно і культурно маркований образ. В ході етимологічного аналізу було доведено, що основі слова flapper, яка має індоєвропейське походження, відповідає певна кількість слів споріднених мов, негативна конотативна забарвленість яких дає можливість визнати історичну детермінованість конотації слова flapper. Позначення первинного образу було мотивовано кінетичною характеристикою образу, тоді як значення «молода смілива дівчина в Америці 20-х років 20-го століття» слова flapper було семантично обумовлене. Сприйняття молодості та незрілості відбувалось на метафоричній основі образу пташеня, що асоціювався з несталістю моральних принципів молодих дівчат. Зооморфна метафора діє як джерело категоризації соціально-культурної інформації, що сприймалась критично. Первинний образ, який обумовив появу нового значення, визначив прагматичний потенціал слова, що позначає соціально-культурного явище.ЛітератураReferencesАпресян Ю. Д. Избранные труды: Т. 1: Лексическая семантика. Синонимическиесредства языка. М.: Языки русской культуры, 1995.Apresyan, Yu. D. (1995). Izbrannyie Trudy: T.1. Leksicheskaya Semantika.Sinonimicheskie Sredstva Yazyka [Lexical Semantics. Synonymic Means of Language].Moscow: Yazyki Russkoy Kultury.Арутюнова Н. Д. Язык и мир человека. Часть IV: В сторону семиотики и стилистики.М.: Высшая школа, 1999.Arutyunova, N. D. (1999). Yazyk i Mir Cheloveka. P. IV: V Storonu Semiotiki i Stilistiki[Language and Human World. Part 4: Towards Semiotics and Stylistics]. Moscow:Vysshaya Shkola.Гумбольдт В. Избранные труды по языкознанию. М.: Прогресс, 1984.Humboldt, W. (1984). Izbrannyie Trudy po Yazyikoznaniyu [Selected Works inLinguistics]. Moscow: Progress. Jackson, F. (1998). From Metaphysics to Ethics. Oxford: Oxford University Press.Кифер Ф. О пресуппозициях / Новое в зарубежной лингвистике. М. : 1978, 337–353.Kiefer, F. (1978). O presuppozitsiyah [On Presuppositions]. In: Novoe v Zarubezhnoylingvistike. (337-353), T. M. Nikolayeva, Ed. Moscow: Progress.Laurence, S., Margolis, E. (2003). Concepts and Conceptual Analysis. Philosophy andPhenomenological Research, 67(2), 253–282.McRae, K.; Jones, M. Semantic Memory. (2013). The Oxford Handbook of CognitivePsychology. New York, NY: Oxford University Press, 206–216.Ogden, C.K, Richards, I.A. (1952). The Meaning of meaning. In: A Study of the Influenceof Language upon Thought and of The Science of Symbolism. With Supplementary Essaysby B. Malinowski and F. G. Crookshank. London: Routledge & Kegan Paul.Partridge, E. (1938).The World of Words: An Introduction to Language in General and toEnglish and American in Particular. London: George Routledge & Sons.Пирс Ч.С. Избранные произведения. М.: Логос, 2000.Peirce, Ch. S. (2000). Izbrannyie Proizvedeniya [Selected Works]. Moscow: Logos.Потебня А. А. Из записок по русской грамматике. М.: Изд-во Мин-ва просвещенияРСФСР, 1958.Potebnya, A. A. (1958). Iz zapisok po Russkoy Grammatike [From the Notes on RussianGrammar]. Moscow: Ministry of Education of RSFSR.Quiles, C. A., Lopez-Menchero, F. (2009). Grammar of Modern Endo-European. IndoEuropean Language Association.Stalnaker, R. C. (1974). Pragmatic Presuppositions. In: Semantics and Philosophy. (pp.197-230). M. Munitz and P. Unger, (Eds.). N.Y.: New York University Press.Taylor, J. R. (2006). Polysemy and lexicon. In: Cognitive Linguistics: Current ApplicationsAnd Future Perspectives. (pp. 51-81), G. Kristiansen, M. Achard and R. Dirven (eds.).Berlin–New York: Monton de Gruyter.Телия В. Н. Коннотативный аспект семантики номинативных единиц. М.: Наука,1986.Teliya, V. N. (1986). Konnotativnyiy Aspekt Semantiki Nominativnyh Yedinits [ConnotativeAspect in the Meaning of Denotative Units]. Moscow: Nauka.Urban, W. M. (2013). Language and Reality. Philosophy of Language and the Principles ofSymbolism. London and New York: Routledge Taylor and Francis Group.SourcesA Comprehensive Etymological Dictionary of the English Language (1966). Vol. I. Dr.Ernest Klein. Barking, Essex: Elsevier Publishing Company.A Dictionary of Slang and Unconventional English. (1937). E. Partidge. London:Routledge.Chamber’s Dictionary of Etymology. (1999). R. K. Barnhart, Ed. N.Y.: Wilson.Crawfurd, O. A. (1895). A Year of Sport and Natural History. Shooting, Hunting,Coursing, Falconry. London: Chapman and Hall. Retrieved from:https://ia600205.us.archive.org/2/items/cu31924022547263/cu31924022547263.pdfDalzell, T. (1996). Flappers to Rappers. American Youth Slang. Springfield,Massachusetts: Merriam Webster.Das großen Wörterbuch den Sprach in 10 Bänden, Band 3. (1999). Leipzig–Wien–Zürich:Dudenverlag, Mannheim.Deutsches Wörterbuch von Jakob Grimm und Wilhelm Grimm (Nachdruck derErstausgabe 1862). (1999). Band 3. München: Lizenzausgabe des Deutschen TashenbuchVerlages.Duden Deutsches Universal Wörterbuch. (2001). Leipzig–Wien–Zürich: Dudenverlag,Mannheim.Голландско-русский словарь. Под общ. руководством С. А. Миронова. М.: Гос.изд-во ин. и нац. словарей, 1954Gollandsko-russkiy slovar [Dutch-Russian Dictionary]. (1954). Pod obsch. rukovodstvomS. A. Mironova. M. : Gos. izd-vo in. i nats. Slovarey.Green, R. (1970). The Revels Plays. James the IV. Ed. by N. Sandlers. Welwyn GardenCity, Herts: The Broad Water Press.Indogermanisches Etymologishes Woerterbuch. (1959). Julius Pokorny, (ed). BandI. Bern: Francke.Manipulus Vocabulorum: a Rhyming Dictionary of the English Language. (2001).Ed. H. B. Wheatley. Elibron Classics book a facsimile reprint of a 1867 edition by N. Trübner& Co. London: Adamant Media Corporation.Maugham, W. S. (2007). Of Human Bondage. Winnetka, CA: Norilana.Норвежско-русский словарь. Сост. В. Д. Аракин. М.: Гос. изд-во ин. и нац.словарей, 1963
Keywords: соціокультурний стереотип; первинна номінація; зооморфна метафора; прагматична пресупозиція; конотація.