«Криза» як актуальна лексема в мовній свідомості українців - Гордієнко-Митрофанова , Ія; Кобзєва, Юлія; Бондар , Юлія (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2017)
У статті викладено результати психолінгвістичного експерименту, мета якого полягала у виявленні універсальних та специфічних рис у вербальній поведінці респондентів при дослідженні стимулу «криза» як актуальної лексеми в мовній свідомості жителів України, а також у виявленні різноманітних семем, реально представлених у матеріалі експерименту. Вибірку склало 297 осіб: жінок – 170, чоловіків – 127 («пізня юність» – 17–21, «молодість» – 22–35, «зрілість» – 36–60 і «пізня зрілість» – 61 і старіше). Універсальні риси у вербальній поведінці як жінок, так і чоловіків знайшли своє відображення у таких лексемах як «гроші», «вік», «економіка», «країна», «проблема», «бідність», «безробіття», «війна», «депресія», «злидні». Загальним для всіх вікових груп та статей є негативна оцінка й емоційна характеристика стимулу. Специфічні риси у вербальній поведінці випробовуваних знайшли своє вираження в таких лексемах «банкрот», «паніка», «розруха», «ступор», «хаос», «Україна». Як жінки, так і чоловіки пов’язують кризу також зі станом психічного напруження, переживанням тривоги і страху, що знаходить своє вираження в таких реакціях як «депресія», «паніка», «негатив», «ступор», «погано» і т. ін. Індивідуальні риси вербальної поведінки відображені у негативних емоційно-експресивних реакціях: «біль», «капець», «караул», «паніка», «страх», «жах», «фігня» та ін., з явною перевагою жіночих реакцій. Асоціативні реакції на стимул «криза» утворюють такі семеми: «недостатність грошей», «безробіття», «проблема», «вік», «депресія», «можливість».ЛітератураReferences• Башкова И. Слово «кризис» в русской речевой культуре //Journal of Siberian FederalUniversity. Humanities & Social Science, Supplement. 2009. C. 19–29.Bashkova, I. (2009). Slovo “krizis” v russkoy rechevoy culture [The word “crisis” inRussian speech culture]. Journal of Siberian Federal University. Humanities & SocialScience, Supplement, 19–29.• Ворошилова М. «Алексей Леонидович! Нащупали дно?»: прецедентное имя вполитической карикатуре о мировом кризисе // Политическая лингвистика. 2010, №3(33). С. 61–63.Voroshilova, M. (2010). “Aleksey Leonidovich! Naschupali dno?”: pretsedentnoe imya vpoliticheskoy karikature o mirovom krizise [“Alexei Leonidovich! Have you found thebottom?”: A precedent name in the political caricature of the world crisis]. PoliticalLinguistics, 3(33), 61–63.• Ворошилова М. Кризис – ключевое слово текущего периода: история изучения//Политическая лингвистика. 2012. № 3(41). С. 200–203.Voroshilova, M. (2012). Krizis – klyuchevoe slovo tekuschego perioda: istoriya izucheniya[Crisis – the key word of the current period: the history of study]. Political Linguistics,3(41), 200–203.• Ворошилова М. Кризис сквозь смех: метафорический образ мирового кризиса врусской политической карикатуре. Политическая лингвистикa. 2010, №1(31). С. 90–94.Voroshilova, M. (2010). Krizis skvoz smeh: metaforicheskiy obraz mirovogo krizisa vrusskoy politicheskoy karikature [Crisis through laughter: a metaphorical image of the worldcrisis in the Russian political caricature]. Political Linguistics, 1(31), 90–94.• Ворошилова М. У разбитого корыта: культурный прецедентный текст вполитической карикатуре о мировом кризисе // Политическая лингвистика. 2011,№1(35). С. 126–129.Voroshilova, M. (2011). U razbitogo koryita: kulturnyiy pretsedentnyiy tekst v politicheskoykarikature o mirovom krizise [At the broken trough: the cultural precedent text in thepolitical caricature about the world crisis]. Political Linguistics, 1(35), 126–129.• Герасина Т., Погорелко А. Метафорическая модель экономического кризиса какпродукт национальной культуры// Политическая лингвистика. 2011, №4(38). С. 183–188.Gerasina, T., Pogorelko, A. (2011). Metaforicheskaya model ekonomicheskogo krizisa kakprodukt natsionalnoy kulturyi [The metaphorical model of the economic crisis as a productof national culture]. Political Linguistics, 4(38), 183–188.• Немирова Н. Современный экономический кризис в зеркале прецедентности: мифыи реальность// Политическая лингвистика. 2010, №2(32). С. 132–138.Nemirova, N. (2010). Sovremennyiy ekonomicheskiy krizis v zerkale pretsedentnosti: mify irealnost [Modern economic crisis in the mirror of precedent: myths and reality]. PoliticalLinguistics, 2 (32), 132–138.• Прокофьева Т. Концепт «кризис» в современном политическом дискурсе: Автореф.дис. … канд. фил. наук: 10.02.01. Санкт-Петербург, 2006.Prokofieva, T. (2006). Kontsept “Krizis” v Sovremennom Politicheskom Diskurse [TheConcept of “Crisis” in Contemporary Political Discourse]. Extended Abstract of Ph.D.dissertation. S.-Petersburg.• Русский ассоциативный словарь. В 2 т. Под ред. Караулова Ю., Черкасовой Г.,Уфимцевой В., Сорокина Ю., Тарасова Е. М.: АСТ-Астрель, 2002.http://tesaurus.ru/dict/dict.phpRusskiy Assotsiativnyi Slovar [The Associative Thesaurus of the Russian Language]. In 2Volumes (2002). Karaulov, Yu., Cherkasova, G., Ufimtseva, V., Sorokin, Yu., Tarasov, E.(Eds.). Moscow: AST-Astrel. Retrieved from http://tesaurus.ru/dict/dict.php• Салатова Л. Отражение образов кризиса российскими СМИ // Политическаялингвистика. 2011, № 3(37). С. 162–166.Salatova, L. (2011). Otrazhenie obrazov krizisa rossiyskimi SMI [Reflecting images of thecrisis by Russian media]. Political Linguistics, 3(37), 162–166.• Слатин А. Значение концепта «кризис» в российском политическом иэкономическом дискурсах// Современные научные исследования и инновации.2016, № 6. http://web.snauka.ru/issues/2016/06/68072.Slatin, A. (2016). Znachenie kontsepta “krizis” v rossiyskom politicheskom iekonomicheskom diskursah [The meaning of the concept of “crisis” in the Russian politicaland economic discourses]. Modern Scientific Research and Innovations, 6. Retrieved fromhttp://web.snauka.ru/issues/2016/06/68072.• Цонева Л. Думата криза в медийния дискурс (българско-руски паралели). ВелкоТърново: ИВИС, 2012.Tsoneva, L. (2012). Dumata Kriza v Mediyniya Diskurs (Blgarsko-Ruski Paraleli) [TheWord Crisis in the Media Discourse (the Bulgarian-Russian Parallels)]. Velko Turnovo:IVIS.• Шмелева Т. Кризис как ключевое слово текущего момента// Политическаялингвистика. 2009, №2(28). С. 63–67.Shmeleva, T. (2009). Krizis kak klyuchevoe slovo tekuschego momenta [Crisis as the keyword of the present moment]. Political Linguistics, 2(28), 63–67.
Keywords: психолінгвістичний експеримент; вільний асоціативний експеримент; вербальна поведінка; мовна свідомість; стимул «криза».