Аналіз контекстуальної семантичної реалізації лексем “Hesitate, Waver, Vacillate, Falter” та “Hesitation, Hesitancy” - Гнатюк, Алла (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2017)
Анотація. Стаття присвячена дослідженню синонімічних рядів на позначення сумніву “Hesitate, Waver, Vacillate, Falter” та “Hesitation, Hesitancy” у сучасному художньому англомовному дискурсі. Сумнів дефініціюється як епістемічний стан, що має місце у когнітивному світі людини та є рушійною силою до пошуку нової інформації. Дослідження має на меті виявити, яким чином набір сем, виділений у складі кожного компонента синонімічного ряду, представлений у контексті сучасного художнього англомовного дискурсу. Науковий пошук спрямовано для розпізнавання тенденції представлення компонентів синонімічного ряду у сучасному дискурсі, переважання чи відсутності деяких його складників, а також із метою з’ясування подібностей та відмінностей між набором сем, виявлених у результаті компонентного аналізу та фактичним набором, представленим у дискурсі. Отримані результати допомагають зробити висновок про гомогенність чи гетерогенність представлення семного набору у дискурсі.ЛітератураReferences Arthur, T. S. (2008). The Good Time Coming. Webster’s French Thesaurus Edition. SanDiego: Icon Classics. Bisson, T. (2009). Fire on the Mountain. Oakland: PM Press.Clark, M. S. (2011). Don’t Take Any Wooden Nickels. Eugene: Harvest House Publishers.Crystal, D. (1997). The Cambridge Encyclopedia of Language. Cambridge: CambridgeUniversity Press.Dijk, T. A. (1992). Text and Context: Explorations in the Semantics and Pragmatics ofDiscourse. Longman.Evans, V. (2006). Cognitive Linguistics. Introduction. Edinburgh: Edinburgh UniversityPress.Ortony, A. (1988). The Cognitive Structure of Emotions. Cambridge: Cambridge UniversityPress.Plutchik, R., Kellerman H. (1980). A General Psychoevolutionary Theory of Emotion. In:Emotion: Theory, Research and Experience. Vol. 1: Theories of Emotion, (pp. 3−31). NewYork: Academic Press.Thagard, P., Brun G., Doğuoğlu U., Kuenzle D. (2008). How Cognition Meets Emotion:Beliefs, Desires and Feelings as Neural Activity. In: Epistemology and Emotions, (pp.167−184). Hampshire: Ashgate Publishing Limited.SourcesEly, A. (1862). Journal of Alfred Ely, A Prisoner of War in Richmond. New York:D. Appleton and Company.Madrid-Null, M. H. (2006). Navajo Heat. Victoria: Trafford Publishing.Matza, D. (1964). Delinquency and Drift. New Jersey: Transaction Publishers.Merriam-Webster, A. (1947). Webster’s Dictionary of Synonyms. First Edition. ADictionary of Discriminated Synonyms with Antonyms and Analogous and ContrastedWords. Springfield, Massachusetts: Merriam Co. Publishers.
Keywords: сумнів; епістемічний стан; художній дискурс; синонімічний ряд; сема; контекстуальна реалізація.