Фреймовий аналіз політичних текстів - Дячук, Наталія (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2017)
Стаття висвітлює погляд на політичні тексти з позицій психолінгвістики. У статті обґрунтовано та емпірично підтверджено психолінгвістичний підхід до вивчення політичного дискурсу. Стаття посилається на фреймовий аналіз, один із потужніших методів психолінгвістичного дослідження. Для проведення фреймового аналізу було обрано політичні промови двох великих політичних лідерів України та Америки Віктора Ющенка та Барака Обами. Фреймовий аналіз було застосовано для вивчення міжкультурних особливостей, які зображають національний характер двох культур. Результати аналізу свідчать, що дискурс українського лідера вміщує такі найбільш значущі категорії, як люди, влада, свобода. Дискурс Американського лідера включає такі суттєві категорії як: економіка, гроші, люди, психологічні конструкти. Результати дослідження засвідчили, що пріоритетним для В. Ющенка є люди, до яких він звертається, яким він вірить, на яких покладається. Серед пріоритетів українського лідера знаходяться свобода та незалежність кожного українця. Барак Обама більш зосереджений на проблемах економічного та фінансового положень країни. Очевидним виявилося, що майбутній президент готовий запровадити ряд реформ для процвітання своєї держави. Лексичне наповнення категорії психологічні конструкти засвідчило, що американський лідер виявляє повагу та гордість до свого народу. Радикальні зміни свідчать про різну економічну ситуацію в країнах, різну менталітет та цінності представників двох культур, а також різні цілі та установки кожного з мовців.ЛітератураReferences• Алимурадов О. Картины языка музыки. Функционально-семантическаяхарактеристика современной английской музыкальной лексики: когнитивнофреймовый подход. М.: КРАСАНД, 2009.Alimuradov, O. (2009). Kartiny Yazyka Muzyki. Funktsional’no-SemanticheskayaKharakteristika Sovremennoy Angliyskoy Muzykal’noy Leksiki: Kognitivno-FreymovyyPodkhod [Pictures of the Language of Music. Functional-Semantic Characteristics ofModern English Musical Vocabulary: Cognitive-Frame Approach]. Moscow: KRASAND.• Minsky, M. (1975). A framework for representing knowledge. In: The Psychology ofComputer Vision (pp. 211-277), P.H. Winston (ed.). New York: McGraw-Hill.• Никонова Ж. Теория фреймов в лингвистических исследованиях. СПб: СпбГУ, 2006.Nikonova, Zh. (2006). Teoriya Freymov v Lingvisticheskikh Issledovaniyakh [The Theoryof Frames in Linguistic Studies]. S.-Petersburg: St. Petersburg State University.• Никонова Ж. Основные этапы фреймового анализа речевых актов // ВестникНижегородского университта им. Н. И. Лобачевского. 2008. № 6. С. 224–228.Nikonova, Zh. (2008). Osnovnyye etapy freymovogo analiza rechevykh aktov (namateriale sovremennogo nemetskogo yazyka) [The main stages of frame analysis of  speech acts (on the basis of modern German language]. Vestnik NizhegorodskogoUniversiteta im. N. I. Lobachevskogo, 6, 224–228• Шейгал Е. Семиотика политического дискурса. М.: Гнозис, 2004.Sheygal, Ye. (2004). Semiotika Politicheskogo Diskursa [The Semiotics of PoliticalDiscourse]. Moscow: Gnozis.• Стернин И. Методика исследования структуры концепта. Воронеж, 2001.Sternin, I. (2001). Metodika Issledovaniya Struktury Kontsepta [Methodology for Studyingthe Structure of the Concept]. Voronezh: Voronezh University.• Засєкіна Л., Засєкін С. Психолінгвістична діагностика. Луцьк: Вежа, 2008.Zasiekina, L, Zasiekin, S (2008). Psyholinhvictychna Diahnostyka [PsycholinguisticDiagnostics]. Lutsk: Vezha.Sources• Obama, B. (2007) Barack Obama’s campaign speech. Retrieved fromhttp://www.theguardian.com/world/2007/feb/10/barackobama.• Ющенко В. Слухай своє серце, керуйся своїм розумом!// Високий замок. № 185(3).Yushchenko, V. (2004) Slukhay svoye sertse, keruysya svoyim rozumom! [Listen to yourheart; be guided by your mind!]. Vysokyy Zamok, 185, 3.
Keywords: фреймовий аналіз; політичні тексти; фрейми (слоти); політичні лідери; категорії; прототипні представники; міжкультурні особливості.