Материнство і час: сприйняття часу матерями під час першого року після народження відповідно до назв на болгарському інтернет-форумі - Тодорова, Біляна (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2017)
Мета статті – представити сприйняття категорії часу жінками, які мають немовлят менше року, за допомогою досліджень назв так званих «Щорічних тем» на найбільшій платформі болгарських форумів – bg-mamma. На основі якісного та кількісного аналізу дослідження охопило 50 індикаторів часу, яким віддають перевагу користувачі зазначених форумів. Автор звертає увагу на наявність об’єктивних та суб’єктивних часових маркерів, а також таких, які представляють час лінійно або циклічно. Ідеться також про вибір мовних одиниць, що є маркерами часу, зважаючи на те, що часто час представлено метафорично. На основі дослідженого матеріалу простежено найважливіші події в житті матері за назвами тем. Результати засвідчили, що протягом першого року материнства жінки сприймають час дуже специфічно – як етапи росту їхньої дитини. Об’єктивні маркери часу розкривають світ дитини, яка розвивається. Цікавим видається також сприйняття традиційних свят та ритуалів, що набувають у зв’язку з цим особливого значення.ЛітератураReferences• Берестнев Г. И. Время и язык „иной действительности“ в профетических текстах. ВестникБалтийского федерального университета им. И. Канта. 2011. Вып. 8. С. 45-50.• Cini, M. (2014). Is Time Real? In: Direction of Time, (pp. 1-14). S. Albeverio, P. Blanchard (Eds.). Cham:Springer.• Doble, R. (2014). Deconstructing Time. Second Edition: Illustrated Essay-blogs About the HumanExperience of Time. Morrisville: Lulu Press. Retrieved from http://rickdoble.net/ebooks/doble_rick_pdf_ebook_deconstructing_time.pdf• Ефтимова А. Невербалната комуникация: медии и медиатори, София: Сиела, 2011.Eftimova, A. (2011) Neverbalnata komunikacia: medii i mediatori [Non-verbal communication: mediaand mediators]. Sofia: Siela.• Elias, N. (1986). Saggio sul tempo. Bologna: Il Mulino.• Haspelmath, Martin (1997). From Space to Time. Temporal Adverbials in the World’s Languages,München –Newcastle: LINCOM EUROPA.• Jarbou, S. (2017). The semantics-pragmatics interface: the case of the singular feminine demonstrative inJordanian Arabic. East European Journal of Psycholinguistics, 4(1), 63-75.• Lakoff, G. (1993). The contemporary theory of metaphor. In: Metaphor and Thought (2nd ed.), (pp. 202-251).A. Ortony (Ed). Cambridge: Cambridge University Press.• Mathisen, Arve. (2012). Temporal design in auditors’ professional learning. In: Professional Learning inthe Knowledge Society, Karen Jensen, Leif Chr. Lahn, Monika Nerland (Eds.). (pp. 85-108),Rotterdam: Sense Publishers.• Oesterdiekhoff, Georg. (2009). Mental growth of humankind in history, Norderstedt:BoD.Савова Ив. Текст и време, Шумен: УИ „К. Преславски“, 2007• Stalker, J. (1989) Communicative competence, pragmatic functions, and accommodation. AppliedLinguistics, 10(2), 182–193. Retrieved from: https://doi.org/10.1093/applin/10.2.182• Todorova, B. (2010). The Bulgarian mothers’ forum as an institution of social change. In: Jezik, knjizevnost,promene. Jezicka istrazivanja, (pp.120-131). Biljana Mišić Ilić, Vesna Lopičić (Eds). Niš: Sceroprint.• Тодорова Б. Время и материнство. Наука. Мысль. # 7. 2014, 91-102.• Тодорова Б. Време и майчинство. Проблеми на социолингвистиката XI, София: МСД, 321-326• Vicente, B. (2002). What pragmatics can tell us about (literal) meaning: A critical note on Kent Bach'stheory of implicature. Journal of Pragmatics, 34(4), 403–421.• Vukanović, M.& L. Grmuša. (2009). Capturing Space and Time: Mission (Im)Possible. In: Space andTime in Language and Literature. Marija Brala Vukanović and Lovorka Gruić Grmuša (Eds).(pp. 1-22), Сambridge Scholar Publishing.References (translated and transliterated)• Berestnev, G.I. (2011). Vremja i yjazyk “inoj dejstvitelnosti“ v profeticheskih tekstah [Time andlanguage of “another reality” in the prophetic texts], Vestnik Baltijskogo federaljnogo universitetaim. I.Kanta, 8, 45-50.• Cini, M. (2014). Is Time Real? In: Direction of Time, (pp.1-14). S. Albeverio, P. Blanchard (Eds.).Cham: Springer• Doble, R. (2014). Deconstructing Time. Second Edition: Illustrated Essay-blogs About the HumanExperience of Time. Morrisville: Lulu Press. Retrieved from http://rickdoble.net/ebooks/doble_rick_pdf_ebook_deconstructing_time.pdf• Eftimova, A. (2011) Neverbalnata komunikacia: medii i mediatori [Non-verbal communication: mediaand mediators]. Sofia: Siela.• Elias, N. (1986). Saggio sul tempo. Bologna: Il Mulino.Haspelmath, Martin (1997). From Space to Time. Temporal Adverbials in the World’s Languages,München – Newcastle: LINCOM EUROPA.• Jarbou, S. (2017). The semantics-pragmatics interface: the case of the singular feminine demonstrative inJordanian Arabic. East European Journal of Psycholinguistics, 4(1), 63-75.• Lakoff, G. (1993). The contemporary theory of metaphor. In: Metaphor and Thought (2nd ed.),A. Ortony (Ed). (pp. 202-251), Cambridge: Cambridge University Press.• Mathisen, Arve. (2012). Temporal design in auditors’ professional learning. In: Professional Learning inthe Knowledge Society, Karen Jensen, Leif Chr. Lahn, Monika Nerland (Eds.). (pp. 85-108),Rotterdam: Sense Publishers.• Oesterdiekhoff, Georg. (2009). Mental growth of humankind in history, Norderstedt:BoD.Savova, Iv. (2007) Tekst i vreme [Text and time]. Shumen: Constantine of Preslav Univ. Press.• Stalker, J. (1989) Communicative competence, pragmatic functions, and accommodation. AppliedLinguistics, 10(2), 182–193. Retrieved from: https://doi.org/10.1093/applin/10.2.182• Todorova, B. (2010) The Bulgarian mothers’ forum as an institution of social change. In: Jezik,Knjizevnost, Promene. Jezicka Istrazivanja, (pp.120-131). Biljana Mišić Ilić, Vesna Lopičić (Eds).Niš: Sceroprint.• Todorova, B. (2014a).Vremja i materinstvo [Time and maternity]. Science. Thought, 7, 91-102.Retrieved from: http://wwenews.esrae.ru/pdf/2014/7/152.pdf• Todorova, B. (2014b) Vreme i maychinstvo [Time and Maternity]. In: Sociolinguistic Issues XI, Sofia:Insoliso, 321-326.• Vicente, B. (2002). What pragmatics can tell us about (literal) meaning: A critical note on Kent Bach'stheory of implicature. Journal of Pragmatics, 34(4), 403–421.• Vukanović, M.& L. Grmuša. (2009). Capturing Space and Time: Mission (Im)Possible. In: Space andTime in Language and Literature. Marija Brala Vukanović and Lovorka Gruić Grmuša (Eds).(pp. 1-22), Сambridge Scholar Publishing.
Keywords: час; материнство; сприйняття; простір; комунікація за посередництвом комп’ютера; лінійний час.