Поза рекурсією: критика Гаузера, Чамського та Фітча - Тарабань, Роман; Бандара Ахінта (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2017)
У 2002 році М. Гаузер, Н. Чамський та В. Т. Фітч опублікували статтю, в якій вони продемонстрували відмінність між властивостями мови, які є виключно частиною людського спілкування (FLN), та тими властивостями, які можуть бути спільними з іншими видами (FLB). Єдиною властивістю, запропонованою для FLN, була рекурсія. Гаузер та колеги у своїй позиції відштовхувалися від еволюційних засад. Питання про набуті властивості природної мови – центральне в розробці теорій обробки та оволодіння мови. У цій працікритиці Гаузера та колег ми пропонуємо два приклади з неанглійської мови, які заперечують те, що рекурсія – єдина властивість мовної здатності людини. Ці приклади включають: 1) узгодження морфем у всіх конструкціях речень, та 2) синтетичні однослівні конструкції.ЛітератураReferencesAdger, D. (2003). Core Syntax: A Minimalist Approach. Oxford: Oxford University Press.Bates, E., & MacWhinney, B. (1989). Functionalism and the Competition Model. In: The Crosslinguistic Study of Sentence Processing, (pp 3-76). B. MacWhinney and E. Bates (Eds.). New York: Cambridge University Press.Bickerton, D (2009). Recursion: core of complexity or artifact of analysis? In: Syntactic Complexity: Diachrony, Acquisition, Neuro-Cognition, Evolution, (pp. 531–543). T. Givón and M. Shibatani (Eds.). Amsterdam: John Benjamins.Chomsky, N. (1957). Syntactic Structures (2nd edition published in 2002). Berlin: MoutonChomsky, N. (1959). On certain formal properties of grammars. Information and Control, 2, 137–167.Chomsky, N. (1995). The Minimalist Program for Linguistic Theory. Cambridge, MA: MIT Press.Hauser, M. D., Chomsky, N., Fitch, W. T. (2002). The faculty of language: What it is, who has it, and how did it evolve? Science, 298, 1569-1579.Luuk, E., & Luuk, H. (2011). The redundancy of recursion and infinity for natural language. Cognitive Processing 12, 1–11.Marantz, A. (1997). No escape from syntax: Don't try morphological analysis in the privacy of your own lexicon. University of Pennsylvania Working Papers in Linguistics, 4(2), A. Dimitriadis, L. Siegel, et. al. (eds.), 201- 225.MacWhinney, B. & O’Grady, W. (Eds.) (2015). Handbook of Language Emergence. New York: Wiley.Nevins, A., Pesetsky, D., & Rodrigues, C. (2009). Pirahã exceptionality: A reassessment. Language, 85(2), 355–404.Ott, D. (2009). The evolution of I-language: Lexicalization as the key evolutionary novelty. Biolinguistics, 3, 255–269.Sauerland, U., & Trotzke, A. (2011). Biolinguistic perspectives on recursion: Introduction to the special issue. Biolinguistics, 5, 1–9.Trotzke, A., Bader, M. & Frazier, L. (2013). Third factors and the performance interface in language design. Biolinguistics, 7, 1–34.
Keywords: рекурсія; флективна морфологія; синтетичні мови.