Лінгвістичні маніпулятивні засоби в рекламних слоганах ресторанів фаст-фуду - Добжанська-Найт , Наталія; Войтко , Христина (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2017)
У статті досліджено поняття маніпуляції в рекламних слоганах ресторанів фаст-фуду. Зосереджено увагу на засобах та методах мовного впливу на реципієнта. Праця показує результати дослідження 239 рекламних слоганів ресторанів фаст-фуду в англомовних країнах (всього 104 компанії). Розглянуто особливості мовних шаблонів, які часто використовуються для підсвідомого впливу на клієнтів, серед них найчисленнішими є лінгвальні засоби – твердження із впливом на підсвідомість, що містять викривлення, та упущення, які виявляються у різноманітних формах. Дослідження також містить опис маніпулятивних мовних засобів, властивих рекламі: «унікальна торгова пропозиція» та «підлаштування під цінності». Автори також демонструють кількісні пропорції використання кожного засобу, а також порівнюють слогани популярних та менш популярних ресторанів швидкої їжі. Найхарактернішими є, зокрема, такі мовні засоби: втрачений перформатив, «читання думок» та порівняння. Прийоми «підлаштування під цінності», «читання думок» та антитеза характерніші для рекламних слоганів топ-ресторанів, у порівнянні з менш популярними компаніями. В одному слогані часто використано понад один лінгвальний засіб маніпуляції.ЛітератураReferences• Alder, H. (2002). Handbook of NLP: A Manual for Professional Communicators. New York: Routledge• Bandler, R, Grinder, J. (1975). The Structure of Magic (1st edition). USA: Science & Behavior Books.• Burton, K., Ready, R. (2010). Neuro-linguistic Programming for Dummies. West Sussex: Wiley• Ciotti, G. 5 Ways to Develop a Unique Selling Proposition Convince&Convert. Dec. 2013. Retrieved from http://www.convinceandconvert.com/digital-marketing/5-ways-to-develop-a-unique-selling-proposition/• Colbert, B. (2012). From Ordinary to Extraordinary – How to Live An Exceptional Life. Ireland: Gill• Danciu, V. (2014). Manipulative marketing: persuasion and manipulation of the consumer through advertising. Theoretical and Applied Economics, 9(2), 19-34.• Гесюк Ю. Застосування нейролінгвістичного програмування в рекламі. Медіапростір. 2014, № 5. С. 122-126.• Горин С. НЛП: Техники россыпью. //Метафора экспромтом. Под ред. Н. Либман. М.: КСП+, 2004. С. 269-268.• Каліщук Д. Психолінгвістичні прийоми мовленнєвого маніпулювання у політичному дискурсі «Гра у простонародність» // Вісник Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна. 2012. Вып. 1022, № 71. С. 59-63.• Кутуза Н. Маніпулятивні прийоми в рекламному та політичному дискурсах: лінгвістичні аспекти // Науковий вісник Херсонського державного університету. 2006. № 3. С. 285-288.• Lapšanská, J. (2006). The language of advertising with the concentration on the linguistic means and the analysis of advertising slogans. Diploma thesis, Bratislava: Comenius University in Bratislava, Faculty of Education.• Romanenko, E. (2014). Linguistic analysis of on-line advertising in English. Bachelor thesis, Prague: Charles University in Prague, Faculty of education.• Vaknin, S. (2008). The Big Book of NLP Techniques. Charleston: BookSurge.References (translated and transliterated)• Hesiuk, Y. (2014). Zastosuvannia neirolinhvistychnoho prohramuvannia v reklami [The usage of neurolinguistic programming in advertising]. Mediaprostir, 5, 122-126.• Horyn, S. (2004). NLP: Tehnyky rossypiu. [Writing techniques]. In: Metafora Expromtom, (pp. 269-268). N. Libman (ed). Moscow: KSP+.• Kalischuk, D. (2012). Psykholinhvistychni pryiomy movlennievoho manipuliuvannia u politychnomu dyskursi. “Hra u prostonarodnist” [Psycholinguistic Techniques of Speech Manipulation in Political Discourse. “Plain Folks”]. Journal of V.N.Karazin National University of Kharkiv, 1022(71), 59-63.• Kutuza, N. (2006). Manipuliatyvni pryiomy v reklamnomu ta politychnomu dyskursakh: linhvistychni aspekty [Manipulative techniques in advertisement and political discourse]. Informational-Methodical Journal of Kherson State University, 3, 285-288.SourcesAdvertising. 2017. In Business dictionary.com. Retrieved November 9, 2017, from http://www.businessdictionary.com/definition/advertising.htmlAdvertising. 2017. In Cambridge dictionary. com. Retrieved November 9, 2017, from https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/advertisingAdvertising. 2017. In Longman Dictionary of Contemporary English. Retrieved November 9, 2017, from https://www.ldoceonline.com/dictionary/advertisingBurger King Slogans. (2017). Retrieved September 09, 2017, from http://www.thinkslogans.com/ company/burger-king/Eagle Boys Pizza Seeks Expansion In India. (2013, August 26). Retrieved September 10, 2017, from https://news.franchiseindia.com/Eagle-Boys-Pizza-seeks-expansion-in-India-2017Eat Good And Feel Good. (2016, June 21). Retrieved September 09, 2017, from http://www.eatwithhop. com/2016/06/eat-good-and-feel-good-extreme-pita.htmlFamous restaurant slogans and taglines. (2017). Retrieved August 09, 2017, from http://sloganshub.org/restaurants-slogans/Fast Food Slogans List A – F. (2017). Retrieved July 23, 2017, from http://www.ffood. net/fast_food_slogans.htmFast food slogans. (2017). Retrieved September 01, 2017, from http://www.textart.ru/advertising/ slogans/fast-food.htmlFish and chips slogans. (2017). Retrieved June 12, 2017, from http://www.textart.ru/advertising/ slogans/fish-and-chips.htmlFive Guys Prices. (2017, May 20). Retreived June 20, 2017, from https://fastfoodinusa.com/five-guys-prices/Hunt, Kristin. “10 things you didn't know about steak 'n shake” Thrillist. May, 2014. Retrieved July 10, 2017 from https://www.thrillist.com/eat/nation/a-brief-history-of-steak-n-shakeManipulation. 2017. In Dictionary.com. Retrieved November 9, 2017, from http://www.dictionary. com/browse/manipulation?s=tManipulation. 2017. In Oxford Learner’s Dictionary. Retrieved November 9, 2017, from https://www.oxfordlearnersdictionaries.com/definition/english/manipulation?q=manipulationPapa Murphy's Cowboy Pizza TV Commercial, 'Love at 425 Degrees. (2013). Retrieved August 09, 2017, from https://www.ispot.tv/ad/7d6y/papa-murphys-cowboy-pizza-love-at-425-degreesPerrotte, Ashley. “America’ dinner is always open”. Prezi. Oct, 2015. Retrieved July 20, 2017, from https://prezi.com/vn99xnq6may_/americas-diner-is-always-open/Pizza Hut. (2017). Retrieved August 11, 2017, from http://www.bestslogans.com/v/237117/makin-it-great-again-and-again-pizza-hut/Pret a manager. (2017). Retrieved June 09, 2017, from https://www.pinterest.com/pin/ 535013630709601320/Rella, E. “We're lovin' it: McDonald's slogans over the last five decades” Finance. Mar. 2016. Retrieved June 09, 2017, from https://www.aol.com/article/2016/03/01/were-lovin-it-mcdonalds-slogans-over-the-last-five-decades/21320937/ https://genius.com/Fast-food-slogans-annotatedRestaurant Slogans. (2017). Retrieved August 09, 2017, from http://www.advergize.com/slogans-list/restaurant-slogans/Restaurants. (2013, March 03). Retrieved June 03, 2017, from . http://www.morrisanderson.com/ resource-center/entry/Chains-last-links-Nostalgia-helps-keep-once-thriving-restaurant-franchises-/Sarodh, Waiz. “Krispy Kreme: Slogans & Humble Beginnings” Advergize Empowering Marketing, Mar. 2017. Retrieved August 09, 2017, from http://www.advergize.com/ advertising/krispy-kreme-slogans-and-humble-beginnings/Smaktakula. “Commercials We Do Not Like: Bad Andy” Promethean Times. Feb. 2011. Retrieved September 22, 2017, from https://prometheantimes.com/2011/02/22/commercials-we-do-not-like-badandy/Smith, Nelson. “Boston Pizza: Sink Your Teeth into This Delicious 6% Yield” Baystreet, May. 2017. Retrieved October 10, 2017, from http://www.baystreet.ca/dividends/159/Boston-Pizza-Sink-Your-Teeth-into-This-Delicious-6-YieldSubway. (2017). Retrieved June 10, 2017, from http://slogans.wikia.com/wiki/Subway10+ Wendy’s Slogans Today, and Over the Years. (2017, June 8). Retrieved August 21, 2017, from http://www.advergize.com/advertising/10-wendys-slogans-today-years/Wang, Eric. “McDonald's Slogans”. Flickr. Nov. 2006. Retrieved November 01, 2017, from https://www.flickr.com/photos/99353402@N00/300852871/
Keywords: маніпуляція; реклама; спотворення; упущення; узагальнення; пресупозиція; метафора.