Експериментальне дослідження мовної свідомості українців та росіян (динамічний аспект) - Терехова, Діана (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2018)
Вивчення мовної свідомості представників різних етносів не втрачає своєї актуальності у психолінгвістичних розвідках останніх десятиліть. За період становлення тарозвитку психолінгвістики науковці накопичили значний досвід проведення асоціативних експериментів, результати яких відбито в асоціативних словниках та окремих наукових розвідках. Цей матеріал є цінним у кількох аспектах дослідження, зокрема як об’єкт вивчення мовної свідомості носіїв певної мови саме на період проведення експерименту, у зіставному аспекті для виявлення спільних та відмінних рис у мовній свідомості представників різних етносів, а також для з’ясування змін у мовній свідомості преставників певного етносу за експериментальними даними, отриманими на певному часовому проміжку тощо. Отже статтю присвячено виявленню динаміки мовної свідомості представників двох східнослов’янських народів. Матеріалом обрано результати експериментів, зафіксованих у лексикографічних психолінгвістичних працях, та власноруч проведених експериментальних досліджень 2000 та 2012 років, що репрезентує зміни у відповідних фрагментах образу світу українців та росіян.ЛітератураReferencesЖайворонок В. В. Знаки української етнокультури: Словник-довідник / В. В. Жайворонок. К.: Довіра, 2006.Марковина И. Ю., Данилова Е. В. Специфика языкового сознания русских и американцев: опыт построения «ассоциативного гештальта» текстов оригинала и перевода // Языковое сознание и образ мира / Отв. ред. Н. В. Уфимцева. М.: Институт языкознания РАН, 2000. С. 116-132.Степанов Ю. С. Константы: Словарь русской культуры: Изд. 2-е, испр. и доп. М.: Академический Проект, 2001.References (translated and transliterated)Zhaivoronok, V. V. (2006) Znaky Ukrayinckoyi Etnokultury: Slovnyk-Dovidnyk [Signs of the Ukrainian Ethnoculture: Dictionary-Reference Book]. Kyiv: Dovira.Markovina, I. U., Danilova, E. V. (2000) Spetsifika jazykovogo soznaniya russkih i amerikantsev: opit postrojenija “assotsiativnogo geshtalta” tekstov originala i perevoda [The peculiarity of the lingual consciousness of Russians and Americans: the experience of constructing an “associative gestalt” of the original and translation texts]. In: Yazykovoye Soznaniye i Obraz Mira, (pp. 116-132) .N. Ufimtseva, Ed. Moscow: Institute of Linguistics of the Russian Academy of Sciences.Stepanov, Yu. S. (2001). Konstanty: Slovar Russkoy Kultury: 2nd edition [Constants: Dictionary of the Russian Culture]. Moscow: Akademicheskiy Proekt.ДжерелаБутенко Н. П. Словник асоціативних норм української мови. Львів: Вища школа, 1979.Ожегов С., Шведова Н. Толковый словарь русского языка. Режим доступа: https://classes.ru/all-russian/russian-dictionary-Ozhegov-term-10012.htmСАС – Славянский ассоциативный словарь: русский, белорусский, болгарский, украинский / Н. В. Уфимцева, Г. А. Черкасова, Ю. Н. Караулов, Е.Ф. Тарасов. М., 2004.САНРЯ – Словарь ассоциативных норм русского языка / Под ред. А. А. Леонтьева. М.: Изд-во Моск. ун-та, 1977.Словник української мови: Академічний тлумачний словник (1970-1980). Т. 3. С. 557.SourcesButenko, N. P. (1979). Slovnyk Asotsiatyvnykh Norm Ukrayinckoyi Movy [Dictionary of the Associative Norms of the Ukrainian language]. Lviv: Vyshcha Shkola.Dictionary of the Ukrainian Language. (1970-1980). Vol. 3, P. 557.Ozhegov, S., Shvedova, N. The Explanatory Dictionary of the Russian Language. Retrieved from: https://classes.ru/all-russian/russian-dictionary-Ozhegov-term-10012.htmSlavyanskiy Assotsiativnyi Slovar: Russkiy, Belorusskiy, Bolgarskiy, Ukrainskiy (2004) [Slavic Associative Dictionary: Russian, Belorusian, Bulgarian, Ukrainian]. N. Ufimtseva, G. Cherkasova, Yu. Karaulov, Ye. Tarasov, (Eds). Moscow.Slovar Assocziativnyh Norm Russkogo Yazyka (1977). [Dictionary of Associative Norms of the Russian Language]. A. A. Leontyev, Ed. Moscow: Moscow University.
Keywords: образ світу; мовна свідомість; асоціативний експеримент; асоціація; асоціативне поле; асоціативний гештальт.