Кашмірська мова: фонологічний нарис - Мір Фарук Агамад; Гаснаїн Імтіаз; Хан Азизуддин (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2018)
Кашмірська мова – це індоарійська мова, якою здебільшого розмовляють у штатах Джамму й Кашмір у Індії, а також в деяких регіонах Пакистану. Деякі фонологічні та морфологічні відмінності цієї мови роблять її особливою серед індоарійських мов. У статті подано фонологічний нарис кашмірської мови. Опис голосних і приголосних представлено з метою побудови загального уявлення про фонологічну систему досліджуваної мови. Процес назалізації в кашмірській мові є фонемним. Метою цього дослідження є опис і відображення всіх фонологічних особливостей мови, особливо тих, які є унікальними в цій мові. Крім того, здійснено спробу опису й пояснення різних фонологічних процесів, таких як палаталізація, епентеза й елізія, які трапляються в досліджуваній мові. У цій статті всі згадані процеси описані з наведенням відповідних рикладів, а дані, що складаються з прикладів лексем і звуків, є первинними даними, які використані одним з авторів – носієм мови. Враховуючи особливі риси цієї мови, процес омонімії, який має гомографічний характер, описано за допомогою відповідних прикладів.ReferencesBhaskararao, P., Hassan, S., Naikoo, I. A., Wani, N. H., T. A., & Ganai, P. A. (2009). A Phonetic Study of Kashmiri Palatalization. In M. e. Minegishi, Field Research, Corpus Linguistics and Linguistic Informatics (pp. 1-17). Tokyo: Tokyo University of Foreign Studies.Bhat, R. N. (2008). Palatalization : a note on Kashmiri morphophonology. Retrieved 11 14, 2018, from Academia: https://www.academia.edu/6383970/Palatalization_A_Note_on_ Kashmiri_MorphophonologyChomsky, N., & Halle, M. (1968). The sound pattern of English. New York: Harper and Row .Crowley, T. (1997). An introduction to historical linguistics. Oxford: oxford University Press.Fussman, G. (1972). Atlas linguistique des pariers Dardes et Kafirs. Paris: Ecole Francaise d'Etreme-Orient.Grierson, G. A. (1973). A standard manual of Kashmiri language (Vol. 2). Rohtak: Light and Life Publishers. Grierson, G. A. (1919). Linguistic Survey of India. Calcutta: Superintendent Government Printing.Kachru, B. B. (1969). Kashmiri and other Dardic languages. (T. A. Sebeok, Ed.) Current Trends in Linguistics, 5, 284-306.Kak, A. A. (2002). Languange maintenance and language shift in Srinagar. New delhi: Unpublished Phd dissertation, University of Delhi.Kak, A. A., & O. F. (2009). Nasality of Kashmiri vowels in Optimality theory. Nepalese Linguistics, 4, 61-68.Koul, O. N. (1996). On the standardization of Kashmiri script. In S. I. Hasnain (Ed.), Standardization and Modernization: Dynamics of Language Planning (pp. 269-278). New Delhi: Bahri Publications.Koul, O. N., & Wali, K. (2006). Modern Kashmiri grammar. Springfield: Dunwoody Press.Ladefoged, P., & Maddieson, I. (1996). The sounds of the worls's languages. Oxford: Blackwell.Lawrence, W. R. (1895). The valley of Kashmir. Srinagar: Kesar Publishers.Leech, G. (1974). Semantics. Middlesex: Penguin Books.Mir, F. A. (2014). Acquisition of deixis among Kashmiri speaking children of 4-5 years of age. Department of Linguistics Aligarh Muslim University, Aligarh. Aligarh: Unpublished M.Phil Thesis.Office of the Registrar General & Census Commissioner, India. (2018, 10 12). Census,2011. Retrieved 11 12, 2018, from censusindia: http://www.censusindia.gov.in/2011Census/C-16_25062018_NEW.pdfPandey, P. (2018). Types of Phonological Processes. Retrieved from e-Pathshala: http://epgp.inflibnet.ac.in/epgpdata/uploads/epgp_content/linguistics/02.introduction_to_phonetics_and_phonology/21._types_of_phonological_processes-_i/et/7664_et_et_21.pdf.Shakil, M. (2012). Academia. Retrieved 11 15, 2018, from Languages of erstwhile state of Jammu and Kashmir: a preliminary study: https://www.academia.edu/6485567/Languages_of_ Erstwhile_State_of_Jammu_Kashmir_A_Preliminary_Study_?auto=downloadWheeler, M. W. (2005). Cluster reduction: Deletion or Coalescence? Catalan Journal of Linguistics, 4, 57-82. Retrieved 11 2018, from https://www.raco.cat/index.php/Catalan Journal/article/view/39481
Keywords: кашмірська мова; голосні; приголосні; назалізація; фонологічні процеси; омонімія.