Зв’язок між двомовним мовним контролем і мовним домінуванням: емпіричне дослідження візуального сприйняття мови - Ревнюк, Володимир; Баті, Сільвія (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2023)
У статті здійснено теоретичне та практичне дослідження проблеми двомовного візуального сприйняття, яка недостатньо досліджена у психолінгвістиці та має суперечливі результати у контексті контролю мови. Проаналізовано дві теорії щодо візуального контролю мови двомовними людьми – модель інгібіторного контролю (Green, 1986) і модель двомовної інтерактивної активації (Grainger and Dijkstra, 1992). Хоча ці дві моделі мають протилежні прогнози стосовно асиметричного контролю мови, пізніші дослідження мають докази лише стосовно симетричного контролю (Macizo et al., 2012; Orfanidou and Summer, 2005). Метою статті є дослідження впливу мовного домінування на візуальне сприйняття мови двомовцями та доведення релевантності однієї із вищезгаданих моделей. Для практичного дослідження залучено угорсько-англійських двомовців. Діагностування мовного домінування учасників здійснено за допомогою опитувальника двомовного мовного профілю (Birdsong et al., 2012). Для дослідження відмінностей у когнітивній обробці мов використано завдання двомовного лексичного вибору. Щоб усунути потенційні додаткові впливи під час виконання завдання, використано цільові стимули, подібні за їхніми візуальними та лінгвістичними характеристиками. Виявлено, що для незбалансованих двомовців з домінуючою першою мовою, властива асиметрична, домінантно-направлена тривалість переключення, що доводить відповідність моделі інгібіторного контролю. Також виявлено, що триваліша історія другої мови і більш збалансована двомовність, корелює з її швидшою обробкою. Однак, не було виявлено жодних кореляцій із частотою використання мови, ставленням до мови і лише слабкі кореляції спостерігалися з рівнем володіння мовою. У дослідженні запропоновано методологічну основу для вимірювання впливу мовного досвіду на тривалість переключення мови, яка може бути використана для подальших досліджень.
Keywords: двомовний; мовний контроль; тривалість переключення; мовний досвід; візуальне сприйняття; мовне домінування