Психолінгвістичні значення грайливості - Гордієнко-Митрофанова Ія; Кобзєва Юлія; Саута Сергій (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2019)
Статтю присвячено опису психолінгвістичних значень стимулу «грайливість» у мовній картині світу російськомовного населення України. Основним методом проведеного дослідження був психолінгвістичний експеримент. Вибірку за критерієм “вік” (18-35 і 36-60) і “стать” (чоловіки та жінки, враховуючи обидві вікові групи) склали 1600 респондентів: по 400 осіб у кожній підгрупі респондентів. Загальна кількість реакцій на стимул “грайливість” склала відповідно 1600 реакцій-асоціацій: 475 унікальних асоціацій, включаючи словосполучення та речення, з них реакцій із частотою більше 1–159, одиничних – 316, відмов – 0. За результатами психолінгвістичного експерименту описано 19 психолінгвістичних значень, із них 12 більше 1 %: 1) “жваво-радісний стан”; 2) “прагнення привернути увагу представників протилежної або своєї статі”; 3) “безпосередність поведінки дитини”; 4) “рухливість, рухова активність тварини”; 5) “зухвало смілива, запальна поведінка”; 6) “рухливість, рухова активність людини”; 7) “легкість”; 8) “мінливість”; 9) “поведінка під час сексу”; 10) “безтурботність”; 11) “розумова активність”; 12) “умисне введення в оману”. Психолінгвістичні значення дозволили, з огляду на вербальну поведінку респондентів, виявити такі компоненти грайливості: флірт, пустотливість, гумор, ф‘юг (ексцентричність), легкість, уява. Сформульовані психолінгвістичні значення грайливості з упевненістю можна розглядати як такі, що дають найбільш адекватну й достовірну модель системного значення слова «грайливість», що відображають реальність мовної свідомості.ЛітератураReferences• Barnett, L. A. (2007). The nature of playfulness in young adults. Personality and Individual Differences, 43, 949-958.• Bowman, J. R. (1987). Making work play. In: Meaningful play, playful meanings. (pp. 61-71). G.A. Fine (Ed.), Champaign, IL: Human Kinetics.• Bundy, A. C. (1996). Play and playfulness: what to look for. In: Play in Occupational Therapy for Children, (pp. 52-66). D. L. Parham & L. S. Fazio (Eds.). St. Louis, MO: Mosby.• Chandler, B. E. (1997). The essence of play: a child’s occupation. Bethesda, MD: American Occupational Therapy Association, Inc.• Glynn, M. A., Webster, J. (1992). The adult playfulness scale: An initial assessment. Psychological Reports, 71(1), 83-103.• Gordiienko-Mytrofanova, I. V. (2014a). Leksikograficheskoie znacheniie slova “igrivost” (podgotovitelnyi etap psikholingvisticheskogo eksperimenta) [The lexicographic meaning of the word “playfulness” (the preparatory stage of the psycholinguistic experiment)]. Psychological Prospects Journal, 24, 65-77.• Gordiienko-Mytrofanova, I. V. (2014b). Psikhologicheskoie soderzhaniie leksikograficheskikh znachenii slova “igrivyi” (podgotovitelnyi etap psikholingvisticheskogo eksperimenta) [The psychological content of the lexicographic meanings of the word “playful” (the preparatory stage of the psycholinguistic experiment)]. Problemy suchasnoi pedahohichnoi osvity – Problems of Modern Pedagogical Education, 45(2), 419-430.• Gordiienko-Mytrofanova, I. V. (2014c). Psikhologicheskaia interpretatsiia leksikograficheskogo opisaniia slova “igrivyi” [Psychological interpretation of the lexicographic description of the word “playful”]. Problemy Suchasnoi Psykholohii – Problems of Modern Psychology, 25, 83-98.• Gordienko-Mytrofanova, I., Sypko, A. (2015). Playfulness as a relevant lexeme in the bilingual linguistic consciousness of Ukrainian people. East European Journal of Psycholinguistics, 2(1), 43-51.• Gordienko-Mytrofanova, I., Sauta, S. (2016). Playfulness as a peculiar expression of sexual relationships (semantic interpretation of the results of the psycholinguistic experiment). European Humanities Studies: State and Society, 1, 46-62.• Gordienko-Mytrofanova, I., Kobzieva, I. (2017). Humor as a component of ludic competence. Visnyk [Journal] of the Hryhorii Skovoroda Kharkiv National Pedagogical University, 57, 40-56.• Gordienko-Mytrofanova, I., Kobzieva, I. (2018). Concept «Holy Fool» in the Linguistic World-Image of the Russian-Speaking Population of Ukraine. Psycholinguistics, 24(1), 118-133.• Gordiienko-Mytrofanova, I., Pidchasov, Y., Sauta, S. Kobzieva, I. (2018). The problem of sample representativeness for conducting experimental and broad psychological research. Psycholinguistics, 23(1), 11-46.• Guitard, P., Ferland, F., & Dutil, É. (2005). Toward a better understanding of playfulness in adults. OTJR: Occupation, Participation and Health, 25(1), 9-22.• Kondakov, N. I. (1975). The Logical Dictionary-Reference. Moscow: Nauka.• Proyer, R. T. (2012). A Psycho-linguistic Study on Adult Playfulness: Its Hierarchical Structure and Theoretical Considerations. Journal of Adult Development, 19(3), 141-149.• Proyer, R.T. (2014). A Psycho-Linguistic Approach For Studying Adult Playfulness: A Replication and Extension Toward Relations With Humor, The Journal of Psychology, 148(6), 717-735.• Proyer, R.T. (2017). A new structural model for the study of adult playfulness: Assessment and exploration of an understudied individual differences variable. Personality and Individual Differences, 108, 113-122.• Rudakova, A. V. (2015). On the concept of an integrated lexicographic meaning of a word and the methodology of its description. Culture of Communication and Its Formation: Interuniversity Collection of Scientific Works, 31, 109-115.• Schaefer, C. & Greenberg, R. (1997). Measurement of Playfulness: A Neglected Therapist Variable. International Journal of Play Therapy, 6(2), 21-31.• Shen, X. (2010). Adult playfulness as a personality trait: Its conceptualization, measurement, and relationship to psychological well-being. Doctoral dissertation. Retrieved from Pennsylvania State University Library Catalog (OCLC No. 859524715).• Sternin, I.A., & Rudakova, A.V. (2011). Psikholingvisticheskoie znacheniie slova i yego opisaniie [Psycholinguistic meaning of the word and its description]. Voronezh: Lambert.• Tsuji, Hit., Tsuji, Hei., Yamada, S., Natsuno, Y., Morita, Y., Mukoyama, Y., Hata, K., Fujishima, Y. (1996). Standardization of the Five Factor Personality Questionnaire: Factor structure. International Journal of Psychology, 31. Proceedings from the XXVI International Congress of Psychology. August 16–21, 1996, Montreal, Canada. (103-217).• Ufimtseva, N. V. (2009). Obraz mira russkikh: sistemnost i soderzhaniie [Image of the world of Russians: the systemic characteristics and the content]. Yazyk i kultura – Language and Culture, 98-111.• Yarnal, C., & Qian, X. (2011). Older-adult Playfulness: An innovative construct and measurement for healthy aging research. American Journal of Play, 4(1), 52-79.• Yue, X. D., Leung, C. L., Hiranandani, N. A. (2016). Adult Playfulness, Humor Styles, and Subjective Happiness. Psychological Reports, 119(3), 630-640.
Keywords: грайливість; психолінгвістичне значення; психолінгвістичний експеримент; вільний асоціаціативний експеримент; семантична інтерпретація.