Від конфлікту дискурсів до воєнного конфлікту: мультимодальність конструювання ідентичності під час російсько-української війни - Ущина, Валентина (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2022)
Це дослідження є спробою осягнути дискурсивний характер російсько-української війни. Критичний дискурс-аналіз конфліктних шляхів конструювання російської та української ідентичностей у дискурсі та за допомогою дискурсу може пролити світло на приховані причини неспровокованої військової агресії, яку Росія здійснює проти України. Наші припущення ґрунтуються на ідеї, що ідентичність – це сукупність позицій, котрі займаються індивідуальними та колективними мовцями в різних ситуаціях спілкування. Маючи епістемічний та афективний виміри, позиції за своєю суттю є інтерактивними, і, таким чином, мають колективну або соціальну природу. Інакше кажучи, конфліктні позиції, вибудувані учасниками дискурсу війни, виражають національний, політичний чи соціологічний світогляди суб’єктів позиціювання, відображаючи їхні ідеології, цінності та переконання. Те, як люди трактують конфлікт, відрізняється залежно від того, у які фрейми вони його вкладають. У цій роботі на основі критичного аналізу українського та російського медіа-дискурсу, було деконструйовано та проаналізовано фрейми, що окреслюють українську та російську конфліктні ідентичності. До уваги бралися різноманітні семіотичні системи, які використовуються для створення, передачі та розуміння значень (наприклад, вербальних та невербальних, письмових та усних, візуальних та аудіальних), а відтак були враховані різні модальності, що використовуються у процесі дискурсивної побудови цих ідентичностей.
Keywords: дискурс; ідентичність; мультимодальність; позиціювання; станс; семіозис