Концептуальний аналіз моральної травми на основі наративів військовослужбовців Національної гвардії України: клінічний кейс-метод - Засєкіна, Лариса; Кокун, Олег; Козігора, Марія; Федотова, Тетяна; Журавльова, Олена; Бойко, Марта (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2022)
Моральна травма є відносно новим конструктом, що тісно пов’язаний із ПТСР, але який водночас відрізняється вид останнього за своєю природою і проявами. У сучасній психологічній літературі зростає кількість досліджень, яківизначають моральну травму як емоційний дистрес і страждання, що виникають через порушення основних моральних принципів чи етичних переконань, і пов’язані з почуттям сорому та провини. Значна кількість досліджень моральної травми використовує змішаний дизайн та представлена теоретичними й якісними методами  на противагу біопсихосоціальному підходу, який переважає у вивченні ПТСР. Однак у літературі досі існує прогалина в систематичному розумінні того, як потенційно морально травмуючі ситуації спричиняють виникнення симптомів моральної травми. На особливу увагу  заслуговують прояви моральної травми у військовослужбовців із симптомами ПТСР під час та після війни. У цьому дослідженні використовується модель концептуального аналізу (Walker & Avant, 2011) для вивчення та оцінки атрибутів, передумов, наслідків та емпіричних референтів моральної травми військовослужбовців Національної гвардії України, які захищають північний кордон України з Білоруссю та військові об’єкти під час повномасштабного вторгнення російських військ в Україну у 2022 році. У дослідженні використовуються наративи військовослужбовців Національної гвардії  Україні в межах виконання комплексного проєкту з дослідження моральної травми військових. Результати цього дослідження відображають механізми розвитку симптомів моральної травми з коморбідністю депресії, генералізованої тривоги та ПТСР у військовослужбовців Нацгвардії у воєнний час. Результати дослідження мають важливе теоретичне та практичне значення для розуміння передумов і наслідків виникнення моральної травми та покращення клінічної практики й ефективних психологічних інтервенцій для військовослужбовців Національної гвардії.
Keywords: військовослужбовці Національної гвардії, моральна травма, концептуальний аналіз, наративи