Психолінгвістичне дослідження міжетнічних поглядів на етику - Тарабан, Роман; Сараф, Свєта; Засєкін, Сергій; Бісвал, Рамакрішна (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2022)
У цій статті ми описуємо спільний міжкультурний проєкт, зосереджений на розробці інтерактивної педагогіки для студентів бакалаврату, яка забезпечує культурно зумовлену етичну поведінку, використовуючи інтернет-платформу для розширення сфери навчання на міжнародному рівні. Описаний тут поточний спільний проєкт реалізується на основі веб-сайту Ethical Engineer (https://ethicalengineer.ttu.edu), покликаного забезпечити відкриту та унікальну онлайнову цифрову платформу для розвитку спільноти студентів, відданих обговоренню етики в глобальному контексті.  Мета цього проєкту полягала в тому, щоб зрозуміти подібності та відмінності між респондентами з Індії, України та США в їхніх міркуваннях щодо гіпотетичної етичної дилеми. До відповідей студентів було застосовано два взаємодоповнюючі методи аналізу. По-перше, добре відомий у психолінгвістиці метод аналізу тексту Linguistic Inquiry and Word Count (LIWC-22) був використаний для визначення тем і поглядів у студентських есе у трьох групах. Цей аналіз супроводжував наївний байєсів аналіз, застосований для подальшого визначення характерних концептуальних відмінностей між трьома етнічними групами. Автори обговорюють, як можна в подальшому розвивати платформу Ethical Engineer, надаючи студентам негайний змістовний зворотний зв’язок на їхні письмові відповіді, щоб розширити переваги навчання студентів від взаємодії з веб-сайтом. Описані аналітичні методи демонструють способи отримання знань про різноманітність мислення студентів із віддалених куточків нашої планети.
Keywords: етнічність, культура, текстова аналітика, етика, байєсів метод, LIWC-22