Категорія з множинними центрами: український дієслівний префікс за- - Старко, Василь (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2022)
Це дослідження має на меті реконструкцію структури українського дієслівного префікса за- як категорії. Для цього застосовано когнітивне моделювання й мережевий підхід подібно до того, як це зроблено в інших роботах, виконаних у рамах парадигми когнітивної лінгвістики (Janda 1985; 1986), (Sokolova & Endresen, 2017), (Tabakowska, 2003). Етапу моделювання передує аналіз великої вибірки українських дієслів із префіксом за-, які було згруповано в семантичні блоки на основі спільного семантичного вмісту. Далі ці блоки накладено на мережу концептуальних схем, серед яких є такі помітні центри, як CURVE та APPEAR. Показано, що APPEAR та ще кілька вузлів є модифікаціями схеми CURVE, а зв’язки між ними становлять родинні подібності (Wittgenstein, 2009). Концептуальною схемою APPEARактивно послуговуються носії української та кількох інших слов’янських мов, створюючи нові інхоативні дієслова з префіксом за-. Це означає, що застосовується свідома категоризація (Типу 2) (Starko, 2014). Це та інші міркування підводять до тези, що APPEAR – сама собою психологічно реальна концептуальна одиниця. Відтак наведено аргументи на користь біфокальної, а не уніцентричної, топології мережі префікса за-, що суперечить поширеному припущенню про існування одного центрального елемента (прототипа), від якого виводяться всі інші вузли мережі, які утворюють так звану «радіальну структуру» або «радіальну категорію» (Lakoff, 1987). Апріорне припущення в дослідженні категорій має полягати в тому, що категорії можуть бути уніцентричними або поліцентричними
Keywords: категоризація, структура категорії, радіальна категорія, прототип, дієслівний префікс, українська мова, когнітивна семантика