Теоретичні та методологічні принципи навчання професійної англійської мови майбутніх лікарів - Русалкіна, Людмила; Томашевська, Агнесса (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2022)
Сучасні суспільні процеси визначають нові важливі напрямки реконструкції навчального процесу у вищій медичній школі на шляху підготовки майбутніх фахівців у всіх галузях медицини. Об’єктивною реальністю розвитку України сьогодні є розширення міжнародних зв’язків та інтеграція до європейського співтовариства. За таких обставин знання іноземних мов медичними працівниками набуває особливого значення. Мета статті-розробити та науково обґрунтувати методологічні концепції та теоретичні основи професійної підготовки майбутніх лікарів англійської мови у вищих медичних навчальних закладах, охарактеризувати рівні англомовної професійної підготовки майбутніх лікарів, проаналізувати отримані результати та передбачити їх для майбутні дослідження та практика. У дослідженні визначено та обґрунтовано педагогічні умови англомовної професійної підготовки майбутніх лікарів: мотиваційна стійкість та усвідомлення необхідності майбутніх лікарів вивчати англійську мову для подальшого професійного спілкування; інтеграція професійних та лінгвістичних (англомовних) дисциплін в освітній процес вищої медичної школи; створення розвиваючого англомовного професійного середовища у медичному закладі вищої освіти; залучення майбутніх лікарів до процесу навчання до активної англомовної професійно орієнтованої діяльності. Розроблено та обґрунтовано модель англомовної професійної підготовки майбутніх лікарів у медичних закладах вищої освіти, апробовано експериментальну методику англомовної професійної підготовки майбутніх лікарів, проаналізовано результати.
Keywords: професійна підготовка, англомовна професійна підготовка, підготовленість до англійської мови, педагогічні умови, медичні вищі школи, майбутні лікарі