Типові помилки у англомовному дискурсі осіб з афазією - Котис, Олена; Бондар, Тетяна; Серватович, Вікторія (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2022)
Стаття узагальнює результати дослідження, покликаного виявити типові помилки у мовленні осіб з афазією.Афазії притаманна часткова або повна втрата мовлення, вона зумовлена ураженням мовних центрів кори головного мозку (зон Брока та Верніке). Пошкодження задньої частини лобової звивини лівої півкулі мозку спричиняє афазію Брока, а порушення роботи заднього відділу верхньої скроневої звивини лівої півкулі – афазію Верніке. До основних причин виникнення афазії відносять крововиливи у мозок, тромбоз судин головного мозку, черепно-мозкові травми, інфекції головного мозку, пухлини і т. ін. Наше дослідження ґрунтується на дескриптивному підході до аналізу мовлення та фокусується на особливостях використання мови її конкретними носіями. Стаття презентує аналіз 40 документальних відеозаписів мовлення осіб з різними типами афазії (вільна оповідь та діалоги), загальною тривалістю приблизно 180 хвилин. Критерієм залучення була наявність афазії та дорослий вік пацієнтів. Усі мовці є носіями англійської мови (англійська мова – рідна), котрі знаходяться в процесі видужання. Аналіз було здійснено за такими критеріями: зрозумілість висловлювання, його когезія й когерентність, граматична структура висловлювань, просодичні елементи мовлення та інтонація, тобто ми поєднали структуралістську та функціоналістську дослідницькі парадигми. Виявилося, що найчастотнішими помилками у мовленні пацієнтів з афазією є синтаксичні й артикуляційні огріхи, неправильне використання слів та сповільнене мовлення. Переважають синтаксичні та артикуляційні помилки (55% та 50% від загальної кількості), тоді як 37,5% мовців вирізнялися сповільненим темпом мовлення. Про відсутність зв’язності мовлення свідчать 75% документальних відеозаписів. Таким пацієнтам притаманне надмірне використання займенників, повтори слів та словосполучень.
Keywords: афазія, зона Брока, зона Верніке, мовлення, англійська мова, помилки у мовленні