Концептосистема англомовного туристичного рекламного дискурсу: допандемійний та пандемійний період - Колісніченко, Тетяна; Осовська, Ірина; Томнюк, Людмила (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2022)
Після Другої світової війни 2019 рік став однозначно найбільшим випробуванням на міцність для людства, що дало поштовх поступовим, втім докорінним змінам ментальних моделей світу кожної людини, які є своєрідними глибоко укоріненими конструктами реальності. Немає такої сфери людської діяльності, яка б не зазнала впливу пандемії коронавірусу COVID-19. Однією з тих сфер, які в умовах пандемії і карантинних обмежень зазнали найбільшої кризи, і відповідно були змушені адаптовуватися до нових реалій життя в умовах численних обмежень людських прав і свобод, стала туристична сфера. Саме цей факт зумовлює актуальність даного компаративного дослідження, яке має на меті на прикладі англомовного колективного когнітивного простору порівняти уявлення і знання дискурсної спільноти про туристичну сферу у допандемійний та пандемійний період, що дасть змогу простежити і виокремити ті зміни, які у свідомості представників англомовної спільноти викликала саме пандемія COVID-19. Автори пропонують засновану на антропоцентричному підході методику дослідження, яка полягає у комплексному підході до аналізу дискурсу як полотна, на якому розгортається взаємодія між когнітивними світами адресанта та адресата. Встановивши концепти-автохтони сучасного англомовного туристичного рекламного дискурсу та визначивши їх регулярні кореляції, було сконструйовано когнітивну карту сучасного англомовного туристичного рекламного дискурсу. Здійснивши порівняльний аналіз когнітивних карт традиційного англомовного туристичного рекламного дискурсу і сучасного англомовного туристичного рекламного дискурсу, автори встановили основні пресупозиції англомовного споживача туристичних послуг у допандемійний і пандемійний періоди. Так, традиційними уявленнями англомовного споживача туристичних послуг є розуміння туризму як явища, яке пов’язане з безперешкодним, комфортним подорожуванням та відпочинком зі своєю сім’єю, що супроводжується гастрономічним задоволенням, новими знайомствами і позитивними враженнями. Натомість для англомовного споживача туристичних послуг у пандемійний період туризм став необхідністю зміни оточення, ковтком свободи, який можна зробити лише з дотриманням умов карантину і лише у тих країнах, які відкриті для туризму. Безпека і санітайзинг стають основними критеріями при виборі туристичної локації.
Keywords: COVID-19, туристичний рекламний дискурс, концептосистема, когнітивна карта, домен, автохтон, концепт