Сприйняття викладачами критичних випадків у педагогічній практиці (на прикладі молодих викладачів англійської мови як іноземної) - Естаджі, Мазумех; Ахмаді Фаталакі, Джавад (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2022)
Учителі стикаються з різними викликами та працюють у різних умовах, і вони можуть вимагати прийняття відповідних рішень та вживання заходів на основі аналізу ситуації. У цьому дослідженні була зроблена спроба визначити критичні інциденти, які трапляються в педагогічній практиці викладачів-початківців як педагогів. Крім того, їх попросили запропонувати деякі рішення для цих критичних інцидентів. Для цього вісьмох викладачів педагогічного університету в Ірані попросили взяти участь у напівструктурованому інтерв’ю, щоб відкрито висловити свої погляди. Змістовий і тематичний аналізи проведено на стенограмах інтерв’ю. На основі отриманих даних викладачі назвали дев’ять основних інцидентів у педагогічній практиці викладачів і запропонували шість рішень. Серед таких випадків були неправильний тайм-менеджмент, неефективна співпраця зі студентами, неадекватна поведінка, демотивація, незадоволеність, відсутність емпатії та симпатії, недостатнє знання вчителем змісту прдмета та невідповідний до ситуації тип зворотного зв’язку. Рішення, запропоновані педагогами, полягали в ознайомленні молодих учителів з критичними випадками, стратегіями управління, використанням спостереження в аудиторії, проведенням семінарів, рефлексивною практикою та розвитком емоційного інтелекту. Результати дослідження допоможуть викладачам-початківцям і викладачам-асистентам визначати критичні випадки, обмірковувати їх і бути готовими до відповідних дій. Крім того, результати підтверджують необхідність розроблення курсу, який наголошував би і на критичних випадках, і на потенційних рішеннях.
Keywords: критичні випадки, викладачі англійської як іноземної, міркування викладача, педагоги