Ґенеза розуміння інтернет-текстів українськими підлітками залежно від їхнього досвіду використання Інтернету - Акімова, Наталія (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2021)
У статті наведено результати дослідження ґенези розуміння інтернет-тексту українськими підлітками залежно від їх досвіду інтернет-користувача. Дослідження виявляє закономірності динаміки успішного розуміння із зростанням рівня досвіду користування інтернетом на кожному етапі процесу розуміння. Для цього використовувалися такі методи: теоретичні (дедукція, індукція, аналіз, синтез, узагальнення, систематизація), емпіричні (експеримент, метод семантичних і прагматичних інтерпретацій, контент-аналіз, суб'єктивне шкалування) та статистичні (первинна статистика, кореляційний аналіз). Вибірку експерименту склали 122 українських студенти, з них 14,8% чоловічої і 85,2% жіночої статі. Дослідження проводилось за авторськими методиками «Успішність розуміння текстів інтернету» та «Досвіченість і спрямованість інтернет-користувача». Розуміння підлітками інтернет-текстів характеризується активністю рецепції (що свідчить про їх значний інтерес до кіберпростору), поверховою оцінкою складності тексту, точністю прогнозування змісту за заголовком та ілюстрацією. Водночас також свідчить про те, що якість раціональної та емоційної інтерпретації тексту досить низька. Молоді люди інтерпретують лише чверть змісту повідомлення, оскільки їхнє емоційне розуміння зазвичай непослідовне. Однак у цьому віці раціональна оцінка точніша, ніж емоційна. Зроблено висновок, що ґенеза розуміння інтернет-тексту підлітками залежить від їхнього досвіду користування інтернетом. Під впливом досвіду користувача інтернету підвищується активність рецепції, точність очікувань за ілюстрацією, узгодженість емоційних ставлень до тексту. Однак накопичення досвіду іноді негативно впливає на динаміку розуміння, зокрема на інтерпретацію текстів інтернет-новин, які здаються молодим користувачам невиправдано простими. Також зафіксовано, що на етапі емоційної ідентифікації погіршується оцінка інтернет-текстів із накопиченням досвіду. Цю особливість називаємо ефектом невиправданої впевненості користувачів інтернету.
Keywords: інтернет-текст, інтерпретація, емоційна ідентифікація, раціональна оцінка, досвід користувача інтернетом, підліток, ґенеза розуміння