Самостійний вибір університетського курсу з психолінгвістики - Капранов, Олександр (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2014)
Cтаття спрямована на виявлення складових самостійного вибору університетського факультативу з психолінгвістики. Складові самостійного вибору були досліджені за допомогою анкетування та есе на тему «Чому я вибрав/вибрала факультатив з психолінгвістики». Аналіз даних вказавна набір складових, що беруть участь у самостійному виборі факультативного курсу з психолінгвістики. Хоча кілька складових були унікальні для кожного окремого учасника експерименту, аналіз даних показав, що процес самостійного вибору включає складові компоненти, які є спільними для всіх учасників, зокрема «інтерес», «майбутня професія» тощо.ЛітератураReferencesBerger, M.C. &Leigh, P.J. (1989).Schooling, Self-Selection, and Health.The Journal ofHuman Resources, 24(3), 433–455.De Bot, K. (2008). Introduction: Second language development as a dynamic process.The Modern Language Journal, 92(2), 166–178.Dewaele, J. M. (2010). Multilingualism and affordances: Variation in self-perceivedcommunicative competence and communicative anxiety in French L1, L2, L3 and L4. IRALInternational Review of Applied Linguistics in Language Teaching, 48(2-3), 105–129.Dörnyei, Z. (2009). Individual differences: Interplay of learner characteristics andlearning environment. Language Learning, 59(1), 230–248.Dörnyei, Z. (2014). Researching complex dynamic systems:‘Retrodictive qualitativemodelling’in the language classroom. Language Teaching, 47(1), 80–91.Erten, İ. H., & Burden, R. L. (2014). The relationship between academic self-concept,attributions, and L2 achievement.System, 42, 391–401.Gadzella, B. M., Williamson, J. D., & Ginther, D. W. (1985). Correlations of self-conceptwith locus of control and academic performance.Perceptual and motor skills, 61(2), 639–645.Gao, Y., Wang, X., & Zhou, Y. (2014). EFL motivation development in an increasinglyglobalized local context: A longitudinal study of Chinese undergraduates. Applied LinguisticsReview, 5(1), 73-97.Gardner, R. C. (2001). Integrative motivation and second language acquisition. InZ. Dörnyei & R. Schmidt (Eds.), Motivation and second language acquisition (pp. 1–19).Honolulu, HI: University of Hawai’i, Second Language Teaching andCurriculum Center.Harklau, L. (2000). From the “good kids” to the “worst”: Representations of Englishlanguage learners across educational settings. TESOL quarterly, 34(1), 35–67.Henry, A. (2009). Gender differences in compulsory school pupils’ L2 self-concepts: Alongitudinal study. System, 37(2), 177–193.Higgins, E. T. (1999). When do self-discrepancies have specific relations to emotions?The second-generation question of Tangney, Niedenthal, Covert, and Barlow (1998). Journal ofPersonality and Social Psychology, 77, 1313–1317.Kariya, T., & Rosenbaum, J. E. (1987). Self-selection in Japanese junior high schools:A longitudinal study of students' educational plans. Sociology of Education, 168–180.Kenny, L. W., Lee, L. F., Maddala, G. S. & Trost, R. P. (1979). Returns to collegeeducation: An investigation of self-selection bias based on the project talent data. InternationalEconomic Review, 775-789.Kenrick, D. T., Li, N. P., & Butner, J. (2003). Dynamical evolutionary psychology:individual decision rules and emergent social norms. Psychological review, 110(1), 3–28.Kırkgöz, Y. (2005). Motivation and student perception of studying in an Englishmedium university. Journal of Language and Linguistic Studies, 1(1).Kormos, J., &Csizér, K. (2008). Age‐related differences in the motivation of learningEnglish as a foreign language: Attitudes, selves, and motivated learning behavior. LanguageLearning, 58(2), 327–355.Kreyenfeld, M. (2002).Time-squeeze, partner effect or self-selection? An investigationinto the positive effect of women’s education on second birth risks in West Germany.Demographic Research, 7(2), 15–48.Lamb, M. (2012). A self system perspective on young adolescents’ motivation to learnEnglish in urban and rural settings.Language learning, 62(4), 997–1023.Meier, A. M., Reindl, M., Grassinger, R., Berner, V. D., & Dresel, M. (2013).Development of achievement goals across the transition out of secondary school.InternationalJournal of Educational Research, 61, 15–25.Niehaus, K., &Kumpiene, G. (2014). Language Brokering and Self-Concept: AnExploratory Study of Latino Students’ Experiences in Middle and High School. Hispanic Journalof Behavioral Sciences, 36(2), 124–143.Patrick, V. M., & Hagtvedt, H. (2012). “I Don’t” versus “I Can’t”: When EmpoweredRefusal Motivates Goal-Directed Behavior. Journal of Consumer Research, 39(2), 371-381.Pike, G. R. (2011). Using college students' self‐reported learning outcomes in scholarlyresearch. New directions for institutional research, 2011(150), 41–58.Preckel, F., Niepel, C., Schneider, M., & Brunner, M. (2013). Self-concept inadolescence: A longitudinal study on reciprocal effects of self-perceptions in academic and socialdomains. Journal of Adolescence, 36(6), 1165–1175.Pulkka, A. T., &Niemivirta, M. (2013).Predictive relationships between adult students’achievement goal orientations, course evaluations, and performance.International Journal ofEducational Research, 61, 26–37.Rienties, B., Alcott, P., & Jindal-Snape, D. (2014). To Let Students Self-Select or NotThat Is the Question for Teachers of Culturally Diverse Groups. Journal of Studies inInternational Education, 18(1), 64–83.Ryan, A., Ployhart, R. E., Greguras, G. J., &Schmit, M. J. (1998). Test PreparationPrograms in Selection Contexts: Self‐Selection and Program Effectiveness. Personnel Psychology,51(3), 599–621.Singell Jr, L. D. (2002). Merit, need, and student self selection: is there discretion in thepackaging of aid at a large public university? Economics of Education Review, 21(5), 445–454.Stupar, S., van de Vijver, F. J., TeLindert, A., & Fontaine, J. R. (2014). Multiculturalattitudes mediate the relation between personality and perceived ethnic outgroup distance in theNetherlands. International Journal of Intercultural Relations, 38, 24–35.Traxler, M. J. (2011). Introduction to psycholinguistics: Understanding LanguageScience. John Wiley & Sons.Willis, R. J., & Rosen, S. (1978). Education and self-selection. NBER Working PaperSeries, 249, 1–45.Windolf, P. (1995). Selection and Self‐selection at German Mass Universities. OxfordReview of Education, 21(2), 207–231.Wirthwein, L., Sparfeldt, J. R., Pinquart, M., Wegerer, J., &Steinmayr, R. (2013).Achievement goals and academic achievement: A closer look at moderating factors. EducationalResearch Review, 10, 66–89.
Keywords: психолінгвістика; самостійний вибір; факультативний курс; університет.