Психокорекція при порушеннях емоційної сфери у військовослужбовців з невротичними і психосоматичними розладами: психолінгвістичний аналіз - Шевченко , Росина (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2015)
У статті представлені наукові концепції механізму утворення та функціонування системи адаптивних реакцій особистості, розглянуто їх раціональний і нераціональний характер. Представлена інтерпретація сприйняття картини світу окремим суб’єктом через псіхосемантіку. Розглянуто деякі психолингвистические механізми формування індивідуальної системи значень. Відображені деякі закономірності формування асоціативного поля, в залежності від особливостей психіки, особистісного досвіду, значення мовних штампів, кліше, вплив особливостей отриманого особистістю виховання, освіти, соціального середовища. Відображені особливості емоційних розладів у військовослужбовців в залежності від соціального, економічного, особистісного компонентів. Відображені результати дослідження військовослужбовців з невротичними і психосоматичними розладами за допомогою опитувальника Ч. Д. Спілбергера – Ю. Л. Ханіна: хворі невротичними розладами відрізнялися високим рівнем реактивної тривоги і помірним – особистісної тривожності; хворі психосоматичними розладами – високим рівнем реактивної та особистісної тривожності. Відображено механізм використання у загальній системі психокорекційних заходів психолінгвістичної складової. В результаті досліджені хворі засвоювали лінгвістичний компонент патогенного психосоматичного впливу слів-понять на рівень тривожності Навчалися гальмувати, користуючись психолінгвістичними методами патологічні поведінкові моделі, усвідомлювати природу свого стану, формувати раціональну відповідь реакцію. Навчалися розпізнавати у своєму стані схильність нераціонального реагування до ситуацій певного типу, активізувати захисні механізми при сприйнятті певних стимулів. Література References Adler, A. (2002). Ocherki po Individualnoy Psihologii [Essays on individual psychology]. Moscow: Cogito Tsentr. Glozman, J. (2002). Obschenie i Zdorove Lichnosti [Community and Individual Health]. Moscow: Academy. Horney, K. (1937). The Neurotic Personality of Our Time. N. Y.: W. W. Norton and Company, Inc. Kon, I. (1984). Lichnost i Yeio Samosoznanie [In Search of Self: Personality and His Identity]. Moscow: Politizdat. Maruta, N. (2000). Emotsionalnyie Narusheniya pri Nevroticheskikh Rasstroystvah [Emotional Impairments and Neurotic Disorders]. Kharkiv: Arsis. Mykhailyk, O. (2010). Psihoterapevtichna korektsIya patologiyi psihosomatichnogo pohodzhennya vnaslIdok porushennya protsesu adaptatsiyi do navchannya u vIyskovih formuvannyah [Psychological adjustment pathology of psychosomatic origin due to abuse of the process of adaptation to training in military formations]. Medical Psychology, 5, 3(19), 26–29. Morozov, A. (2000). Delovaya Psihologiya [Psychology of Business]. S.-Petersburg: Union. Petrenko, V. (1983). Vvedenie v Eksperimentalnuyu Psihosemantiku [Introduction to Experimental Psychosemantics]. Moscow: Moscow University. Psihoterapevticheskaya Entsiklopediya [Psychotherapeutic Encyclopedia] (2006). B. Karvasarsky. (ed.). S.-Petersburg: Piter. Psihologiya [Psychology] (2003). N. Krylova, (ed.). Moscow: Academy. Shmelyov, A. (1983). Vvedenie v Eksperimentalnuyu Psihosemantiku [Introduction to Experimental Psychosemantics]. Moscow: Moscow University.