Дистанційна робота зі студентами в умовах соціальної та політичної кризи - Холод , Александр (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2015)
Метою дослідження стала ідентифікація особливостей навчальної дистанційної роботи зі студентами київського вишу в умовах соціальної і політичної кризи в Україні в період від 1 до 25 грудня 2013 року. Спираючись на отримані результати, автор сформулював особливості навчальної дистанційної роботи, проведеної зі студентами київського вишу в умовах соціальної і політичної кризи в Україні. До числа ідентифікованих особливостей автор пропонує віднести кілька. Особливість 1. На умови подачі та виконання дистанційних індивідуальних завдань серйозний вплив мали події, пов’язані з мирним протестом українців у Києві на Євромайдані. Особливість 2. У зв’язку з неоднозначним ставленням студентів до подій на Євромайдані індивідуальні завдання мали варіативний характер. Автор враховував негативне і позитивне ставлення студентів за допомогою модерації (пом’якшення) формулювань тем, обсягу і часу виконання завдання. Особливість 3. Оцінювання якості виконаних завдань здійснювали за критеріями, описаними вище і які відповідали характеру та складності виданих завдань. Особливість 4. При коментуванні оцінки (кількості балів за системою ECTS) бралися до уваги їхні політичні та соціальні орієнтації студентів, а також міра їх участі у подіях на Євромайдані. Особливість 5. Незважаючи на гостроту протестів і політичну заангажованість студентів, при мотивації оцінки за виконані дистанційні завдання автору доводилося чесно констатувати істотні недоліки, що мають місце в текстах і процедурах виконання завдань. Література References Aysmontas, B. (2004). Nauchno-Metodicheskoe Obesprchenie Distantsionnoy Formy Podgotovki Psichologov [Scientific and Methodical Basis of Distant Form of Psychologist Training]. Retrieved from: http://ito.edu.ru/2006/ Moskva / III / 2 / III-2-6032.html. Andreyev, A. (1997). Vvedenie v Distantcionnoe Obuchenie [Introduction to Distant Learning]. Moscow: VU. Vishnevskaya, G. (2011). Vnedrenie distantsionnych tehnologii v protses obucheniya innostrannomu Yazyku Studentov-Zaochnikov Nejazykovvych Vuzov [Introduction of Distant Learning Technologies into Foreign Language Teaching of Non-Linguistic Part-time Students]. Izvestiya of V.Belinsky PGPU, 24 Retrieved from: http://cyberleninka.ru/članak/n/vnedreniedistantsionnyh-tehnologiy-v-protsess-obucheniya-inostran nomu-yazyku-Studentov-zaochnikovneyazykovyh-vuzov. Dmitriyeva, E. (1997). O perspektivach i voznoznostjach distantcionnogo obuchenija innostrannomu jazyku s ispolzovanirm telekomunikacionnych setej [On the prospects and possibilities of English language distant teaching by means of telecommunication networks]. Innostrannye Yazyki v Shkole, 2, 23–28. Karpenko, M. (2001). Distantsionnoe Obrazovanje kak Sovrenennoje Sredstvo Nepreryvnogo Obrazovanja [Distant Education as a Modern Means of Permanent Learning]. Moscow: MESI. Komrakov, E. (2004). Projektirovochnaja dejatelnost tjutora v sisteme otkrytogo distantsionnogo professionalnogo obrazovanja [Projective activity of tutor in the open system of distant professional education]. Ph.D. thesis. Moscow: Akademiya Povyscheniya Kvalifikatsii i Podgotovki Rabotnikov Obrazovanija Rossiyskoi Federatsii. Kreer, M. (2007). Ekspertnyj analiz kriterijev ocenki pismennoj rechi [Expert analysis of written discourse evaluation criteria]. Izvestija of A. Gertsen RGPU, 32, 322–326. Mekeko, N. (2008). Obuchenie Angliyskomu Yazyku Slushatelei Zaochnogo Otdelenija [English Learning by Part-time Students]. Moscow: AEB MVD. Polat E., Moses, M, Petrov, A. (2006). Pedagogicheskie Technologii Distantsionnogo Obuchenija [Pedagogical Technologies of Distant Education]. Moscow: Akademia. Soldatkin V.I. (1999). Problemy sozdanija i razvitija otkrytogo obrazovanija v Rosii [The issues of creating and developing open education in Russia]. Otkrytoje Obrazovanie, 5, 87. Hutorskoy, A. (2002). Distantsionnoe obuchenie i yego technologii [Distant teaching and its technologies]. Computerra, 36, 26–30. Hutorskoy, A. (2001). Nauchno-pakticheskie predposylki distantsionnoy pedagogiki [Scientific and methodical basis of distant form of psychologist training]. Otkrytoye Obrazovanie, 2, 30–35. Shennikov, S. (2003). Razvitiye sistemy otkrytogo distantsionnogo professionalnogo obrazovaniya [Development of open distant professional education system]. Ph.D. thesis. Moscow: Akademiya Povyscheniya Kvalifikatsii i Podgotovki Rabotnikov Obrazovanija Rossiyskoi Federatsii. 