Контент-аналіз як засіб дослідження структурно-змістових особливостей організаційної ідентичності особистості - Фролова , Олена (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2015)
У статті обґрунтовано необхідність та актуальність вивчення властивостей феномену організаційної ідентичності як одного з ключових факторів оптимізації взаємодії в системі «працівник-організація». Запропоновано визначення досліджуваного конструкту як результату когнітивно-емоційного процесу усвідомлення себе представником певної організації, що виражається не лише через екстралінгвальні фактори, а й мову суб’єкта. З огляду на це обґрунтовано доцільність та ефективність використання прикладного психолінгвістичного інструментарію, зокрема, контент-аналізу та проективних методик для вивчення окресленої проблематики. На основі емпіричних даних установлено структурно-змістові особливості досліджуваного конструкту. Так, складниками когнітивнорефлексивного виміру організаційної ідентичності визначено інтегровану систему знань про себе як працівника установи (Я-образ), про організацію (образ організації) й особливості організаційного колективу. До елементів афективно-мотиваційного компоненту віднесено низку емоцій, що виникають у результаті задоволення в межах установи мотиваційних потреб. Серед них емоції, викликані задоволенням потреб у самоствердженні та визнанні (глоричні); емоції, детерміновані мірою задоволення базових потреб у безпеці та причетності (архетипові); емоції, зумовлені реалізацією потреби в міжособистісному й діловому спілкуванні (комунікативні). Особливості змістового навантаження конативно-нормативного компонента ідентичності працівника визначаються двома індикаторами: мірою інтеріоризації працівником цілей і цінностей установи (механізми організаційної саморегуляції) та виявленням форм поведінки, спрямованих на досягнення цілей і підтримку цінностей організації (реальна активність суб’єкта). Література References Anastazi, A., Urbina, S. (2002). Psihologicheskoe Testirovanie [Psychological Testing]. S.-Petersburg: Piter. Belyauskayte, R. (1994). Risunochnyie proby kak sredstvo diagnostiki razvitiya rebenka [Drawing as a Means of Child’s Development]. Detskiy Prakticheskiy Psiholog, 30–34. Burlachuk, L. (2007). Psihodiagnostika [Psychodiagnostics]. S.-Petersburg: Piter. Zasiekina, L. (2008). Fenomen tolerantnosti kriz prizmu etnichnogo diskursu [Phenomenon of tolerance through ethnic discourse]. Psykholohichni Perspektyvy, 11, 99 – 108.