Симбіотична травма в дітей, які зростають у заробітчанських сім’ях: психолінгвістичний аспект - Дуркалевич, Ірина (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2015)
У статті досліджено проблему зростання підлітків у сучасних заробітчанських сім’ях. Теоретична частина праці й обговорення результатів дослідження спираються на теорії симбіотичної травми Ф. Рупперта. Вона є однією з ключових теорій, що пояснює механізм травми, основу якої становить порушення симбіотичних потреб. Довготривала заробітчанська еміграція батьків – травматична ситуація для всієї сім’ї, і для подружжя, і для дітей, котрі в ній виховуються. У статті проаналізовано зв’язок між довготривалою відсутністю батьків із приводу заробітчанської еміграції та появою симбіотичної травми в підлітків із перспективи теорії травми Ф. Рупперта. Емпірична частина ґрунтується на нараційному підході. У ній представлено порівняльний аналіз результатів дослідження нарацій підлітків із різних типів сімей. Значну увагу звернено на аналіз нарацій підлітків із заробітчанських сімей. Представлено також фрагменти нарацій дітей із заробітчанських сімей, що віддзеркалює яскраво виражену симбіотичну потребу підлітків із сімей із синдромом міграційної розлуки. Література References Bera, R. (2008). Aksjologiczny sens pracy a poczucie jakości życia młodych migrantów polskich, Lublin: Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej. Chuchra, M., Sobieszek, M. (2011). Małżeństwo i rodzina w sytuacji rozłąki z powodu migracji zarobkowej (pp. 247 – 263), In: J. Jęczeń, M. Stepulak (eds.), Wartości i Dobro Rodziny. Lublin: Wydawnictwo KUL. Cierpka, A. (2011). Tożsamość narracyjna młodzieży a relacje w rodzinie, In: E. Dryll, A. Cierpka (eds.), Psychologia Narracyjna (pp. 149 – 166), Warszawa: Eneteia. Danilewicz, W. (2010). Rodzina Ponad Granicami. Transnarodowe Doświadczanie Wspólnoty Rodzinnej. Białystok: Trans Humana. Danilewicz, W. (2006). Sytuacja Życiowa Dzieci w Rodzinach Emigracyjnych. Białystok: Trans Humana. Durkalevych, I. (2012). „Zarówno tu, jak i tam?”. Ku problemowi współczesnego macierzyństwa transnarodowego, In: M. Boczkowska, E. Tymoszuk, P. Zielińska (eds.), Wychowanie. Profilaktyka. Terapia. Szanse i zagrożenia (pp. 115 – 129), Kraków: Oficyna Wydawnicza „Impuls”. Izdebsk,a J. (2009). Postrzeganie przez migrantów wspólnotowości domu rodzinnego, In: J. Nikitorowicz, J. Muszyńskа, M. Sobecki (eds.). Wspólnoty z Perspektywy Edukacji Międzykulturowej (pp. 44 – 53)., Białystok: Trans Humana. Krejtz, I., Krejtz, K. (2005). Metoda analizy treści – teoria i praktyk badawcza, In: K. Krejtz, K. Stemplewska-Żakowicz (eds.), Wywiad Psychologiczny (pp. 129 – 149), Warszawa: Pracownia Testów PTP. Kvale, S. (2010). Prowadzenie Wywiadów (tł. A. Dziuban), Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. Nowakowska, A. (2009). Wpływ migracji zarobkowej na jakość życia rodzinnego, In: T. Rostowska (ed.) Psychologia Rodziny. Małżeństwo i Rodzina Wobec Współczesnych Wyzwań (pp. 101 – 116), Warszawa: Wydawnictwo Difin. Oleś, P. (1997). Dynamiczne Self implikacje dla zjawiska autodestrukcji, In: P. Oleś (ed.), Wybrane Zagadnienia z Psychologii Osobowości (pp. 283 – 299), Lublin: Towarzystwo Naukowe: KUL. Pielkowa, J. (1983). Rodzina Samotnej Matki Jako Srodowisko Wychowawcze. Katowice: Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego. Runyan, W. M. (1992). Historie Zycia a Psychobiografia. Badania Teorii i Metody (przetłumaczył J. Kasprzewski), Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. Ruppert, F. (2012). Symbioza i Autonomia. Trauma Symbiotyczna i Miłość Bez Uwikłań (przełożył Z. Mazurczak), Warszawa: Wydawnictwo Czarna Owca. Stańkowski, B. (2006). Zarobkowe migracje rodziców za granicę. Ruch Pedagogiczny, 1–2, 51–66. Taylor, L. K., Weems, C. F. (2009). What do youth report as a traumatic event? Toward a developmentally informed classification of traumatic stressors, Psychological Trauma, 1, 91– 106. Wiese, E. B. P. (2010). Culture and migration: psychological trauma in children and adolescents, Traumatology, 16, 142–152. Żurko, M. (1995). O przydatności metody biograficznej w psychologii, In: M. StraśRomanowska (ed.), Na Tropach Psychologii Jako Nauki Humanistycznej (pp. 98 – 109), Warszawa – Wrocław: Wydawnictwo Naukowe PWN.