Мовленнєва діяльність дівчат-курсантів Академії Федеральної служби виконання покарань Росії як чинник формування їхньої професійної компетентності - Беспалова, Тетяна (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2015)
Стаття присвячена дослідженню мовної діяльності дівчат-курсантів. Розкрито особливості їх мовної продукції на предтекстовие рівні, описані лінгвістичні характеристики текстів як продуктів індивідуальної мовної діяльності і психологічні компоненти мовних дій. Показано, що мовна діяльність, будучи репрезентантом особистості, відображає індивідуальні особливості людини. Професія пенітенціарного психолога зумовлює розвиток мовної діяльності дівчат-курсантів, формуючи професійну компетентність майбутніх співробітників внутрішньої служби. Тексти дівчат-курсантів відрізняються заплутаністю, описовістю, логічністю, цілісністю, емоційно насиченими лексичними одиницями з позитивною забарвленістю, езопової спрямованістю висловлювань. При цьому містять граматичні порушення, відображають прояву вольових зусиль, прагнення до осмислення, аналізу і планомірності діяльності. У мовної діяльності дівчат-курсантів виявляються особливості прояву їх особистісних характеристик як в лінгвістичному, так і в психологічному планах, зумовлені розвитком їх розумової, емоційно-вольової, мотиваційно-потребностной сфер, а також умовами формування їх індивідуальності, що може бути свідченням не тільки їх загального освітнього і культурного рівня, але і мовного, що забезпечує формування професійного мовленнєвого становлення. Література References Miroshkina, N. (1992). Tipy samoregulyatsii i individual’nye razlichiya v rechevoy deyatel’nosti studentov [The types of self-regulation and individual peculiarities of the students` speech activity]. Ph.D. thesis. Мoscow: Peoples’ Friendship University of Russia. Fomina, N. (2002). Svoystva Lichnosti i Osobennosti Rechevoy Deyatelnosti [Personality Traits and Peculiarities of Speech activity]. Ryazan: Uzorochye.