Моделі асертивно-мовленнєвої поведінки особистості - Адамчук, Ірина (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2015)
Проблема асертивності особистості дедалі більше привертає увагу вчених, адже саме ця особистісна властивість дає змогу визначити власні кордони людини для формування її впевненості, збереження відповідальності та власної свободи. Важливість цієї особистісної риси для повноцінного функціонування людини в соціумі, з одного боку, та недостатня розробленість цієї категорії у психологічній літературі, з іншого – зумовлює актуальність дослідження. У статті відображено результати теоретичного аналізу психологічного прояву особистісної асертивності, зокрема через вербальні засоби. Здійснено теоретичну операціоналізацію поняття асертивності особистості та визначено його концептуальні межі. Виділено моделі асертивно-мовленнєвої поведінки в проблемних ситуаціях, виокремлено п’ять стадій її реалізації та визначено провідні її характеристики. Література References Andriyenko, E. (2000). Sotsialnaya Psyhologiya [Social Psychology]. Moscow: Academia. Basenko, V., Zhukov, B., Romanov, A. (2012). Orhanizatsionnoye Povedeniye [Organizational Behavior]. Moscow: Dashkov i Co. Bishop, S. (2001). Trening Assertivnosti [Assertiveness Training]. S.-Petersburg: Piter. Fedorov, A. (2002). Kohnitivno-Povedencheskaia Psihoterapiia [Cognitive-Behavioral Psychotherapy]. S.-Petersburg: Piter. Filonenko, M. (2008). Psyholohiia Spilkuvannia. [Psychology of Communication]. Kyiv: Tsentr Uchbovoii Literatury. Hall, C.S., Lindsey, G. (2002). Theories of Personality. N.Y.: John Wiley and Sons, 1970. Kapponi, V., Novak, T. (1995). Kak Delat’ Vse Po-svoemu, ili Assertivnost’ – v Zhyzn’ [How to Do Whatever I want or Assertiveness in Life]. S.-Petersburg: Piter. Kashapov, M. (2003). Teoriia i Praktika Resheniia Konfliktnyh Situatsyi [Theory and practice of Conflict Resolution]. Moscow: Remder. Keenan, K. (1996). The Management Guide to Communicating. N.Y: Ravette Pub Ltd. Stepanov, S. (2012). Mify i Tupiki Pop-psiholohii [Myths and Deadlocks of Pop Psychology]. Moscow: Eksmo. Verderber, R. Verderber, K. (2003). Psyholohiia Obshcheniia [Psychology of communication]. S.-Petersburg: Praim-Evroznak.