Глобальне мислення студентів, які вивчають англійську як іноземну: проблема гендеру та рівня володіння - Джавад Агмаді Фаталакі; Рунган Жанґ (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2016)
Мета дослідження полягає в знаходженні зв’язку між глобальним мисленням і деякими важливими чинниками, як-от стать і рівень майстерності. У дослідженні взяло участь 182 особи, з яких 92 особи жіночої статі та 90 осіб чоловічої статі. Студенти були відібрані і поділені на групи за принципом одноступінчастого кластеру з вибіркою 16-ти філіалів різних мовних центрів, а саме «Сафіран», «Шоуко», і «Кіш». Основний етап дослідження було проведено за допомогою використання сервісу Google Docs, що забезпечує дослідників добре впорядкованими даними. Студентам було запропоновано надати повну демографічну інформацію про себе зі збереженням принципу анонімності протягом процесу збору даних. Результати Т-тесту (t-критерій Стьюдента) показали велику різницю глобального мислення між мовою осіб чоловічої і жіночої статі. Серед студентів жіночої статі вагомої різниці між глобальним мисленням і рівнем володіння мовою не було виявлено. Література References Byram, M., Zarate, G., & Neuner, G. (1997). Sociocultural competence in language learning and teaching: Studies towards a common European framework of reference for language learning and teaching. Strasbourg, France: Council of Europe. Deardorff, D. K. (2011). Assessing intercultural competence. New Directions for Institutional Research, 149, 65–79. DeMello, M. A. (2011). The impact of study tours in developing global-mindedness among PK-12 educators in Southeastern Massachusetts (Doctoral dissertation, Northeastern University, Boston) Duckworth, R. L., Levy, L. W., & Levy, J. (2005). Present and future teachers of the world’s children How internationally-minded are they?. Journal of Research in International Education, 4(3), 279–311. Earley, P. C. and Ang, S. (2003). Cultural Intelligence: An Analysis of Individual Interactions Across Cultures. Palo Alto (CA): Stanford University Press. Fantini, A. E. (2009), Assessing Intercultural Competence: Issues and Tools. In Deardorff, D. K. (ed.), The SAGE Handbook of Intercultural Competence. Thousand Oaks (CA): Sage, 456–476. FitzGerald, H. (2003). How Different Are We? Spoken Discourse in Intercultural Communication. Clevedon – Buffalo – Toronto – Sydney: Multilingual Matters Ltd. Gaudelli, W. (2003). World class: Teaching and learning in global times. Mahwah, NJ: Erlbaum. Giddens, A. (1991) Modernity and Self-Identity. Cambridge: Polity. Gillian, K. J. (1995). A measure of global-mindedness at the University of Northern Colorado: An assessment of students, faculty, and administrators (Doctoral dissertation, University of Northern Colorado, 1995). Dissertation Abstracts International, 5,08. Hett, E. J. (1993). The development of an instrument to measure global-mindedness (Doctoral dissertation, University of San Diego). Hill, I. (2007). International education as developed by the International Baccalaureate Organization. The SAGE handbook of research in international education, 25–37. Johnson, J. P., Lenartowicz, T., & Apud, S. (2006). Cross-cultural competence in international business: Toward a definition and a model. Journal of International Business Studies, 37(4), 525–543. Kehl, K., & Morris, J. (2007). Differences in global mindedness between short-term and semester-long study abroad participants at selected private universities. Frontiers: The Interdisciplinary Journal of Study Abroad, 15(1), 67–79. Lakoff, R. (1973). Language and woman’s place. Language in society, 2(01), 45–79. Muller, G. C. (2012). Exploring characteristics of international schools that promote international-mindedness (Doctoral dissertation, Teachers College, Columbia University). Olsen, M.E., Lodwick, D.G., & Dunlap, R.E. (1992). Viewing the World Ecologically. Boulder: Westview. Sampson, D. L., & Smith, H. P. (1957). A scale to measure world-minded attitudes. The Journal of Social Psychology, 45(1), 99–106. Sercu, L. e.a. (2005). Foreign Language Teachers and Intercultural Competence. An International investigation. Clevedon–Buffalo–Toronto: Multilingual Matters Ltd. Smallman, S. C., & Brown, K. (2011). Introduction to international & global studies. Chapel Hill: University of North Carolina Press. Wardhaugh, R. (1992). An Introduction to Sociolinguistics. USA: Blackwell Publishers Ltd. Zhai, L., & Scheer, S. (2004). Global perspectives and attitudes toward cultural diversity among summer agriculture students at the Ohio State University. Journal of Agricultural Education, 45(2), 39–51.