Структура асоціативних полів стимулів природа / природа / прырода / die Natur у східнослов’янських та німецькій мовах - Терехова, Діана (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2017)
Традиційним методом дослідження образів мовної свідомості, що стоять за словом у певній культурі, є асоціативний експеримент. У дослідженні проведено низку асоціативних експериментів на початку ХХІ століття в Україні, Росії, Білорусі та Німеччині. Респондентами були студенти вищих навчальних закладів цих країн (по сто представників від кожного народу). У роботі використано матеріали вільного асоціативного експерименту. У статті репрезентовано результати психолінгвістичного аналізу асоціативних полів слів-стимулів природа / природа / прырода / die Natur, виявлено загальні риси та етнокультурну специфіку відповідних фрагментів образів світу українців, росіян, білорусів та німців. Структуру і склад асоціативних полів проаналізовано за допомогою "асоціативного гештальту", у наслідок чого визначено різноманітні зони, які наочно демонструють своєрідність асоціативних полів у кожній мові. Розбіжності виявлено в кількості зон у гештальтах, у наявності окремих зон лише в певному гештальті на відміну від інших, у різному обсязі зон, що визначає їхній рейтинг та неповторність будови кожного асоціативного поля, у кількісному та якісному складі зон, а також у ядрах гештальтів. References Markovina, I., Danilova, Ye. (2000).Spetsifika jazikovogo soznaniya russkikh i amerikants ev: opit postroyeniya assotsiativnogo geshtalta” tekstovoriginala i perevoda. [Specificity of the linguistic consciousness of Russians and Americans: the experience of constructing of the “associative gestalt” of texts of original and translation]. In: Yazikovoye Soznaniye i Obraz Mira (pp. 116–132), N. V. Ufimtseva, (ed). Moscow: Institute of Linguistics of the Russian Academy of Sciences.