«Криза» як актуальна лексема в мовній свідомості українців - Гордієнко-Митрофанова , Ія; Кобзєва, Юлія; Бондар , Юлія (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2017)
У статті викладено результати психолінгвістичного експерименту, мета якого полягала у виявленні універсальних та специфічних рис у вербальній поведінці респондентів при дослідженні стимулу «криза» як актуальної лексеми в мовній свідомості жителів України, а також у виявленні різноманітних семем, реально представлених у матеріалі експерименту. Вибірку склало 297 осіб: жінок – 170, чоловіків – 127 («пізня юність» – 17–21, «молодість» – 22–35, «зрілість» – 36–60 і «пізня зрілість» – 61 і старіше). Універсальні риси у вербальній поведінці як жінок, так і чоловіків знайшли своє відображення у таких лексемах як «гроші», «вік», «економіка», «країна», «проблема», «бідність», «безробіття», «війна», «депресія», «злидні». Загальним для всіх вікових груп та статей є негативна оцінка й емоційна характеристика стимулу. Специфічні риси у вербальній поведінці випробовуваних знайшли своє вираження в таких лексемах «банкрот», «паніка», «розруха», «ступор», «хаос», «Україна». Як жінки, так і чоловіки пов’язують кризу також зі станом психічного напруження, переживанням тривоги і страху, що знаходить своє вираження в таких реакціях як «депресія», «паніка», «негатив», «ступор», «погано» і т. ін. Індивідуальні риси вербальної поведінки відображені у негативних емоційно-експресивних реакціях: «біль», «капець», «караул», «паніка», «страх», «жах», «фігня» та ін., з явною перевагою жіночих реакцій. Асоціативні реакції на стимул «криза» утворюють такі семеми: «недостатність грошей», «безробіття», «проблема», «вік», «депресія», «можливість». Література References • Башкова И. Слово «кризис» в русской речевой культуре //Journal of Siberian Federal University. Humanities & Social Science, Supplement. 2009. C. 19–29. Bashkova, I. (2009). Slovo “krizis” v russkoy rechevoy culture [The word “crisis” in Russian speech culture]. Journal of Siberian Federal University. Humanities & Social Science, Supplement, 19–29. • Ворошилова М. «Алексей Леонидович! Нащупали дно?»: прецедентное имя в политической карикатуре о мировом кризисе // Политическая лингвистика. 2010, № 3(33). С. 61–63. Voroshilova, M. (2010). “Aleksey Leonidovich! Naschupali dno?”: pretsedentnoe imya v politicheskoy karikature o mirovom krizise [“Alexei Leonidovich! Have you found the bottom?”: A precedent name in the political caricature of the world crisis]. Political Linguistics, 3(33), 61–63. • Ворошилова М. Кризис – ключевое слово текущего периода: история изучения// Политическая лингвистика. 2012. № 3(41). С. 200–203. Voroshilova, M. (2012). Krizis – klyuchevoe slovo tekuschego perioda: istoriya izucheniya [Crisis – the key word of the current period: the history of study]. Political Linguistics, 3(41), 200–203. • Ворошилова М. Кризис сквозь смех: метафорический образ мирового кризиса в русской политической карикатуре. Политическая лингвистикa. 2010, №1(31). С. 90– 94. Voroshilova, M. (2010). Krizis skvoz smeh: metaforicheskiy obraz mirovogo krizisa v russkoy politicheskoy karikature [Crisis through laughter: a metaphorical image of the world crisis in the Russian political caricature]. Political Linguistics, 1(31), 90–94. • Ворошилова М. У разбитого корыта: культурный прецедентный текст в политической карикатуре о мировом кризисе // Политическая лингвистика. 2011, №1(35). С. 126–129. Voroshilova, M. (2011). U razbitogo koryita: kulturnyiy pretsedentnyiy tekst v politicheskoy karikature o mirovom krizise [At the broken trough: the cultural precedent text in the political caricature about the world crisis]. Political Linguistics, 1(35), 126–129. • Герасина Т., Погорелко А. Метафорическая модель экономического кризиса как продукт национальной культуры// Политическая лингвистика. 2011, №4(38). С. 183– 188. Gerasina, T., Pogorelko, A. (2011). Metaforicheskaya model ekonomicheskogo krizisa kak produkt natsionalnoy kulturyi [The metaphorical model of the economic crisis as a product of national culture]. Political Linguistics, 4(38), 183–188. • Немирова Н. Современный экономический кризис в зеркале прецедентности: мифы и реальность// Политическая лингвистика. 2010, №2(32). С. 132–138. Nemirova, N. (2010). Sovremennyiy ekonomicheskiy krizis v zerkale pretsedentnosti: mify i realnost [Modern economic crisis in the mirror of precedent: myths and reality]. Political Linguistics, 2 (32), 132–138. • Прокофьева Т. Концепт «кризис» в современном политическом дискурсе: Автореф. дис. … канд. фил. наук: 10.02.01. Санкт-Петербург, 2006. Prokofieva, T. (2006). Kontsept “Krizis” v Sovremennom Politicheskom Diskurse [The Concept of “Crisis” in Contemporary Political Discourse]. Extended Abstract of Ph.D. dissertation. S.-Petersburg. • Русский ассоциативный словарь. В 2 т. Под ред. Караулова Ю., Черкасовой Г., Уфимцевой В., Сорокина Ю., Тарасова Е. М.: АСТ-Астрель, 2002. http://tesaurus.ru/dict/dict.php Russkiy Assotsiativnyi Slovar [The Associative Thesaurus of the Russian Language]. In 2 Volumes (2002). Karaulov, Yu., Cherkasova, G., Ufimtseva, V., Sorokin, Yu., Tarasov, E. (Eds.). Moscow: AST-Astrel. Retrieved from http://tesaurus.ru/dict/dict.php • Салатова Л. Отражение образов кризиса российскими СМИ // Политическая лингвистика. 2011, № 3(37). С. 162–166. Salatova, L. (2011). Otrazhenie obrazov krizisa rossiyskimi SMI [Reflecting images of the crisis by Russian media]. Political Linguistics, 3(37), 162–166. • Слатин А. Значение концепта «кризис» в российском политическом и экономическом дискурсах// Современные научные исследования и инновации. 2016, № 6. http://web.snauka.ru/issues/2016/06/68072. Slatin, A. (2016). Znachenie kontsepta “krizis” v rossiyskom politicheskom i ekonomicheskom diskursah [The meaning of the concept of “crisis” in the Russian political and economic discourses]. Modern Scientific Research and Innovations, 6. Retrieved from http://web.snauka.ru/issues/2016/06/68072. • Цонева Л. Думата криза в медийния дискурс (българско-руски паралели). Велко Търново: ИВИС, 2012. Tsoneva, L. (2012). Dumata Kriza v Mediyniya Diskurs (Blgarsko-Ruski Paraleli) [The Word Crisis in the Media Discourse (the Bulgarian-Russian Parallels)]. Velko Turnovo: IVIS. • Шмелева Т. Кризис как ключевое слово текущего момента// Политическая лингвистика. 2009, №2(28). С. 63–67. Shmeleva, T. (2009). Krizis kak klyuchevoe slovo tekuschego momenta [Crisis as the key word of the present moment]. Political Linguistics, 2(28), 63–67.