Розповіді про війну в соцмережах: особистий досвід переживання російсько-української війни - Засєкін, Сергій; Куперман, Віктор; Глова, Ірина; Засєкіна, Лариса (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2022)
Під час нинішньої російсько-української війни травматичний стрес у цивільних українців є критичним питанням для психологічної науки. Соціальні мережі часто розглядаються як трибуна для самовираження дописувачами та обміну своїми історіями про вплив війни на їхні життя. Сьогодні в літературі є небагато досліджень про те, як цивільне населення відображує в соціальних мережах власний досвід війни і як вони впливають на перероблення травматичного досвіду та звільнення від травматичного стресу. Отже метою цього дослідження було з’ясувати, як особистий досвід російсько-української війни 2022 року відтворено у популярній соцмережі Facebook. У дослідженні використано корпус із 316 письмових свідчень, зібраних у Facebook від свідків російсько-української війни, який надалі порівнюється з корпусом із 100 художніх прозових текстів українською мовою. Унаслідок аналізу обох корпусів за допомогою української версії програми Linguistic Inquiryand Word Count – LIWC 2015 (Pennebaker et al., 2015) визначено психологічні та лінгвістичні категорії (включаючи Категорійно-динамічний індекс), які характеризували наративи про війну. Статистично доведено, що стиль розповідей у Facebook більш аналітичний порівняно з літературними творами. Відтак, користувачі соціальних мереж здебільшого були зосереджені на когнітивному переробленню трагічних подій, тобто застосовували стратегію, спрямовану на зменшення стресу й травми.