Вплив стресу на мовлення дітей в умовах війни - Скрипник, Антоніна; Лабенко, Ольга (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2022)
Війна є непередбаченим та непосильним тягарем для людської психіки. Загроза існуванню, страх за життя, втрата близьких призводять до росту числа непсихотичних межових розладів в тому числі і до посттравматичних стресових розладів. Найнезахищенішою та вразливою частиною населення, що є відкритою для психотравматичного досвіду, є діти. Перебуваючи у зоні військового конфлікту, вони набувають трагічного досвіду, який деформує їхню свідомість, цінності та світогляд. У дітей спостерігаються перепади настрою, депресія, немотивована агресія, нав’язливі стани, непереборний страх і очікування повтору пережитих подій. Стаття присвячена аналізу особливостей мовлення дітей, які стали свідками російсько-української війни, що розпочалася 24 лютого 2022 року. Дослідження зосереджується на описі вербалізації психологічного стану дитини - свідка бомбардувань та обстрілів, дітей із окупованих територій, які мусили виїхати із рідних міст та сіл та дітей, які не бувши прямими свідками воєнних дій, змушені уже півроку жити у таборах для біженців, не маючи змоги повернутися на батьківщину. Розглядаються способи вербалізації страху, тривоги, нав’язливих станів. Аналізуються види вербальної агресії. Також автори вивчають вплив батьків на подолання або ж навпаки підсилення дитячого стресу.