Тематичне моделювання й аналіз емоцій у твіт-повідомленнях британських та американських політиків на тему війни в Україні - Карпіна, Олена; Чен, Джастін (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2022)
Статтю присвячено дослідженню змістових та емотивних особливостей дописів чотирьох політиків, опублікованих в їхніх офіційних Твіттер акаунтах протягом трьох місяців російського вторгнення в Україну. Ми обрали двох британських політиків – прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона та Іветт Купер, членкиню Палати громад від Лейбористської партії, тіньову міністерку внутрішніх справ Великої Британії – і двох американських політиків, – президента Джо Байдена та сенатора-республіканця Марко Рубіо. На першому етапі ми створили текстовий масив, що містить твіт-повідомлення чотирьох політиків, які було відібрано за тематикою війни в Україні. Для того, щоб вважатися схваленими, твіт-повідомлення повинні були містити такі слова, як Україна, росія, війна, путін, вторгнення, виявлені в одному контексті. На другому етапі ми визначили найчастотніші лексичні одиниці, що їх уживають політики для інформування світової спільноти про війну в Україні. Для цього ми скористалися програмою Voyant Tools, веб-додатком для текстового аналізу. Ці лексичні одиниці було розподілено на три групи за рівнем їхньої частотності: найчастотніші, другі за частотністю та треті за частотністю лексичні одиниці. Окрім того, ми виміряли розподіл найчастотніших лексичних одиниць у тримісячному часовому проміжку, щоб дослідити, як змінювалася їхня частотність протягом досліджуваного періоду. На третьому етапі ми проаналізували контекст ідентифікованих лексичних одиниць, які окреслюють тематику твіт-повідомлень у наборі даних. Для цього ми виявили колокації за допомогою бібліотеки NLTK. Під час останнього етапу дослідження ми виконали тематичне моделювання з використанням алгоритму вибірки Гіббса до багатоваріантного розподілу ймовірностей Діріхле та класифікацію емоцій за допомогою бібліотеки NRC Lexicon.