Створення діяльних спільнот для сприяння у вивченні іноземних мов людьми в кризових ситуаціях - Крабіс, Анна; Анісімова, Вєра; Антропова, Юлія; Бікіна, Дар'я; Менухова, Анна; Мірабо, Сандра; Одношивкіна, Вікторія; Щербакова, Анна; Тихомирова, Анна; Змієвська, Тетяна (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2022)
У цій статті описано дві волонтерські некомерційні ініціативи, COMMON та Speak Up for Peace, які виникли як відповідь на гуманітарну кризу, спричинену вторгненням Російської Федерації в Україну. Ініціативи функціонують як спільноти практиків, які проводять безкоштовне онлайн-навчання іноземним мовам для людей у кризових ситуаціях (переважно українських біженців). Ми провели онлайн опитування серед підгрупи викладачів мови (N = 75) та учасників (N = 102), які перебувають у кризових ситуаціях, з метою 1) оцінити ефективність навчання мови в контексті ініціатив, 2) зрозуміти досвід учнів та викладачів та їхнє ставлення до навчання та викладання, 3) визначити основні складності та проблеми, з якими стикаються учасники проєктів, 4) оцінити життєздатність цих та подібних волонтерських проєктів для людей у кризовій ситуації на майбутнє. Результати опитування показали значне покращення рівня володіння та мотивації учнів до вивчення нової мови. Участь у проєктах також має позитивний ефект на психологічний та емоційний стан викладачів, і учнів. Серед найпоширеніших проблем, виявлених під час опитування, були пропуски та вибуття студентів з навчального процесу, робочий баланс та підготовка вчителів. Загалом, дослідження виявило деякі цікаві відомості про ставлення студентів і викладачів до навчання та викладання відповідно. Дослідження може зацікавити педагогів, викладачів-мовників та політиків, які працюють з групами біженців та людьми в кризовій ситуації.