Гендерні особливості вербальної репрезентації концепту «гендерна нерівність» студентською молоддю - Костіна, Тетяна; Дроздова, Діана; Булах, Ірина (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2022)
У статті презентовано результати дослідження вербальної репрезентації концепту «гендерна нерівність» студентської молоді. Вербальні репрезентації були отримані на основі використання спрямованого асоціативного експерименту. У дослідженні взяли участь 309 студентів (199 жінок та 110 чоловіків) різних спеціальностей, віком від 17 до 25 років. За результатами експерименту було отримано 840 слів-реакцій, які включали 23 словосполучення; 160 асоціатів презентовано одиничними реакціями. Гендерний аналіз засвідчив: жінки надали 539 реакцій, серед яких 530 словесних (176 оригінальних) реакцій та 9 відмов; чоловіки надали 319 реакцій: 310 словесних реакцій (103 оригінальних) та 9 відмов. Гендерні особливості були визначені на основі обчислення індексу яскравості асоціатів та формування ядра асоціативного поля. Для жінок найчастотнішими асоціаціями були такі: жінка (0,28), чоловік (0,24), фемінізм (0,12). Когнітивна інтерпретація отриманих даних засвідчила, що для жінок концепт «гендерна нерівність» має більше негативне емоційне забарвлення, ніж для чоловіків. Для значної кількості жінок гендерна нерівність включає досвід, який пов’язаний із сексизмом (0,08), дискримінацією (0,07) та насильством (0,07). Аналіз чоловічих асоціацій засвідчив, що концепт «гендерна нерівність» у чоловіків має менший емоційний відгук та презентований на більш абстрактному (теоретичному) рівні.