Психолінгвістичні та лінгвокультурні аспекти асоціативних реакцій на німецькі слова-стимули Humor та Lachen - Зубач, Оксана (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2022)
Мета статті – виявлення специфіки німецьких слів-стимулів Humor та Lachen на засадах лінгвокультурологічного та психолінгвістичного аналізів з метою визначення особливостей когнітивної діяльності особистості у сміховому просторі цільової лінгвокультури. У дослідженні застосовано метод вільного асоціативного експерименту, в якому досліджено особливості сприйняття слів-стимулів Humor та Lachen у сучасному соціумі, з’ясовано типові та індивідуальні реакції. В експерименті взяло участь 60 студентів бакалаврату віком 20-22 років освітньо-професійної програми «Мова та література (німецька). Переклад» Волинського національного університету імені Лесі Українки (Україна). На основі кількісного аналізу слів-асоціацій та методу семантичного гештальта виокремлено продуктивні семантичні зони та реакції щодо кожного зі слів-стимулів, які представляють специфіку ідентифікації лінгвокультури. Продуктивними реакціями виокремлено іменникові, прикметникові та дієслівні. Аналіз асоціативних полів дав змогу змоделювати взаємодію психолінгвістичних та лінгвокультурологічних засад для виникнення реакцій на слова-стимули Lachen та Humor. До продуктивних профілів реакцій належать комунікативний, прагматичний та когнітивний. Ядерні зони в кожному асоціативному полі виявили тенденцію до однотипності вираження позитивних емоцій. Респонденти репрезентували широкий обсяг семантичного потенціалу слів-стимулів та частотності обернених реакцій. Виразний спектр продуктивності індивідуальних асоціатів запропонований респондентами має інтерпретаційний характер та є результатом ментальної та вербальної когніції сміхової культури.