Двомовні ромські діти з сільської місцевості та теорія розуму - Кючуков, Хрісто (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2022)
Дві вікові групи ромських дітей (від 3,5 до 4,5 років n = 20 та від 4 років 7 місяців до 5,5 років n = 20) із сільської місцевості Болгарії пройшли тестування на розуміння завдання класичної теорії розуму (TOM) (Помилкове переконання) і було досліджено кореляцію з двома мовними тестами (Доказовість і питання Так/Ні). Поряд із цим, дітей тестували за допомогою невербального тесту імітації куба Нокса. Тести з теорії розуму та мовні тести проводилися обома мовами – ромською як першою і болгарською як другою мовою. Діти відвідують дитячий садок, де вивчають болгарську мову, але вдома розмовляють ромською як рідною мовою. Усіх дітей дослідниця тестувала індивідуально в окремій кімнаті. Жінка-ромка, яка є членом спільноти та розмовляє діалектом дітей, тестувала їх знання з ромської мови. Усі результати аналізували за допомогою програми ANOVA. Результати дослідження засвідчили, що під час виконання обох завдань з теорії розуму старші діти краще розуміють завдання, і велика кількість з них дають правильні відповіді. Діти однаково успішно виконали тести з обох мов. Відмінності між ромською як рідною і болгарською як другою мовою незначні. Під час виконання мовних завдань на доказовість та питань Так/Ні існує статистично значуща кореляція (p < 0,05000). Існує також кореляція між ромською мовою як рідною і болгарською під час виконання мовних завдань (p < 0,340526). Однак відсутня кореляція між мовними завданнями та завданнями теорії розуму. Існують кореляції між змінними оцінки завдання на доказовість та оцінки завдання на запитання Так/Ні (0,4064); між результатами оцінки завдання на доказовість і оцінки невербального тесту імітації куба Нокса (0,3969) і між результатами тесту «Так/Ні» та результатами невербального тесту імітації куба Нокса (0,5073). Усі співвідношення встановлено лише для ромської мови. Висновок дослідження полягає в тому, що двомовні ромські діти розвивають компетенції теорії розуму приблизно у віці 4,5 років. Рівень володіння ними ромською та болгарською мовами загалом однаковий, проте під час виконання інтелектуального завдання діти набагато краще володіють рідною мовою. Діти однаково розуміють завдання теорії розуму обома мовами.