Психолінгвістичні виміри конструювання майбутнього підлітками та молоддю - Долинська, Любов; Гриньова, Оьга (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2022)
У сучасному суспільстві, що швидко змінюється, здатність людини ефективно конструювати своє майбутнє стає надзвичайно важливою. Саме в молодості людина набуває здатності усвідомлювати проєкт свого майбутнього. Конструювання молоддю життєвих цілей і планів їх реалізації здійснюється в процесі обміну інформацією, розширення життєвого досвіду та відображення своїх смислових когніцій у соціальних комунікаціях. Успіх залежить від особливостей перетворення їхніх образів у поняття, рефлексії висловлювань, інтерпретації висловлювань інших людей. Стаття спрямована на розкриття психолінгвістичних особливостей проєктування майбутнього підлітками та молоддю. Для емпіричного дослідження, поряд з методом оцінювання п’ятирічних інтервалів, використовано метод вільного асоціаціативного експерименту. У дослідженні, проведеному у 2021 році, взяло участь 120 студентів та магістрантів віком від 17 до 21 року з Національного педагогічного університету імені Драгоманова, Україна. Його результати засвідчили, що більшість респондентів конструювали свої цілі переважно в подружньому, сімейному чи професійному планах. Цілі духовного зростання та особистісної самореалізації автономно конструювали лише деякі респонденти. Учасники з експліцитними ядерними семантичними когніціями та відповідними асоціативними полями, включаючи альтруїстичні асоціації, виявили тривалі, послідовні, реалістичні структури своїх життєвих цілей. Натомість респонденти з малорозвиненими структурами семантичних полів здебільшого створювали переривчасті, обмежені в часі структури життєвих цілей із дещо формальними когніціями щодо задоволення своїх потреб у майбутньому.