Представленість правил життя в персональних наративах підлітків, які мають порушення слуху - Литвиненко, Олена (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2021)
Статтю присвячено вивченню особливостей персональних наративів підлітків, які мають порушення слуху. Мета дослідження полягала у визначенні наративних індикаторів типових правил життя респондентів. Для досягнення мети було проаналізовано персональні наративи підлітків та виокремлено специфічні категорії, що відображають притаманні їм правила життя. Крім того було досліджено рівень суб’єктивного благополуччя респондентів і визначено взаємозв’язок, між презентацією певних правил життя в персональних наративах та суб’єктивним відчуттям задоволеності життям. У якості дослідницьких методів використовувався контент-аналіз персональних наративів та суб’єктивне шкалювання. Статистична обробка даних здійснювалась з використанням методу дерев ракурсивного ділення. Результати проведеного дослідження свідчать, що правила життя, якими керуються підлітки з порушеннями слуху можна розділити на три групи, перша з яких передбачає орієнтацію на себе, друга – орієнтацію на інших, а третя – орієнтацію на навколишній світ. Кожна з зазначених груп розподіляється на дві підгрупи, які передбачають поведінку за типом гіперкомпенсації, або уникання. Найбільш розповсюдженими серед зазначеної категорії респондентів є правила життя, пов’язані з орієнтацією на інших за типом уникання та з орієнтацією на себе за аналогічним типом. Водночас, з найвищим рівнем суб’єктивного задоволення життям пов’язані правила життя, що передбачають орієнтацію на себе за типом гіперкомпенсації. Отримані дані дозволяють зробити висновок, що, аналіз персональних наративів підлітків, які мають порушення слуху дозволяє визначити притаманні їм правила життя. Своєю чергою, типові правила життя детермінують рівень суб’єктивного благополуччя особи. Перспективи подальших досліджень у цій сфері полягають у дослідженні представленості в наративах підлітків не лише окремих правил життя, але й глибинних переконань, існування яких і забезпечується цими правилами.