Переклад підтексту як психолінгвістичної категорії - Кикоть, Валерій (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2021)
Метою статті є виявлення окремих підтекстових маркерів у поетичному тексті з метою загострення уваги перекладачів щодо їх відтворення, а перекладознавців щодо їх аналізу. Дослідження окремих особливостей виникнення, декодування та перекладу підтексту як складника макрообразу поетичного твору, загалом, та неперекладної форми поетичного підтексту, що базується на вкрапленнях англіцизмів у тексті американського вірша, зокрема, спрямоване на поліпшення рецепції поетичного оригіналу та заохочення пошуку шляхів його адекватного відтворення в перекладі. У статті вперше поетичний підтекст як психолінгвістична категорія трактується як такий, що складає основний смисл поетичного твору, й розглядається як образна домінанта у віршовому перекладі, розкривається значення семантичного контексту в інтерпретації та перекладі поетичного підтексту. Підтекст у поетичному творі характеризує наявність у тексті сигналів-маркерів, за допомогою яких виявляється підтекст, та на які повинен орієнтуватися інтерпретатор під час перекладу поетичного твору іншою мовою. Підтекст поетичного твору визначається як підтекстовий образ, який функціонує в рамках макрообразної структури твору. Для декодування та перекладу підтекстового образу необхідне дослідження системи внутрішніх текстових та позатекстових контекстуальних зв’язків, а також психолінгвістичних аспектів поетичного дискурсу. Серед основних методів залучених у цьому дослідженні є розроблений нами метод макрообразного аналізу поетичного твору, який передбачає порівняльне зіставлення оригіналу й перекладу на рівні автосемантичних, синсемантичних та субсемантичних (підтекстових) образів та, зокрема, аналіз тексту з метою виявлення наявності в ньому суто лінгвальних та психолінгвістичних маркерів підтексту для здійснення його декодування й відтворення у перекладі, а також такий метод психолінгвістичного аналізу як факторний аналіз (метод головних компонент) для визначення особливостей семантики оригінального поетичного тексту й тексту перекладу. Урезультаті дослідження виявлено такі сигнали-маркери поетичного підтексту: одночасна актуалізація значень одного й того самого слова, а також розосереджені вкраплення англіцизмів в американському вірші, які формують підтекст, що важко піддається перекладові.