Вплив формуючого оцінювання на мотивацію студентів у процесі оволодіння англійською мовою - Дмітренко, Наталя; Будас, Юлія; Колядич, Юлія; Поляруш, Ніна (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2021)
Стаття присвячена проблемі застосування формуючого оцінювання у процесі навчання професійно орієнтованого англомовного спілкування і впливу оцінювання на мотивацію студентів до вивчення англійської мови. У статті розглядається різні види мотивації, високий і низький рівні формуючого оцінювання та взаємозв’язок між мотивацією і оцінюванням у процесі вивчення англійської мови. Авторами перевіряється модель застосування високого і низького рівня формуючого оцінювання у процесі вивчення англійської мови для професійного спілкування і порівнюються рівні мотивації до вивчення англійської мови у студентів, які навчалися за низьким і високим рівнем формуючого оцінювання. Особлива увага звертається на конкретні педагогічні умови, за яких формуюче оцінювання має більший вплив на мотивацію студентів. Експериментальне навчання проводилося серед студентів педагогічного університету, які вивчають англійську мову для професійного спілкування. У статті порівняно і проаналізовано результати мотиваційного тесту і зрізу знань студентів з професійно орієнтованого англомовного спілкування, які проводилися на початку і в кінці експериментального навчання. Дослідження підтвердило взаємозв’язок між мотивацією студентів та оцінкою рівня їх знань англійської мови. Доведено, що високий рівень формуючого оцінювання може бути корисним для подолання низької мотивації студентів, якщо студенти отримують своєчасний зворотний зв’язок, оцінку своєї роботи, рекомендації і підтримку викладачів. Поступова інтеграція самооцінки студентів в формуюче оцінювання викладачів також відіграє важливу роль у підвищенні рівня мотивації студентів до вивчення англійської мови. Згідно з опитуванням, регулярне практичне застосування методів високого рівня формуючого оцінювання у процесі вивчення англійської мови підвищують мотивацію студентів, в результаті чого підвищується рівень досягнень студентів в оволодінні професійно орієнтованим англомовним спілкуванням.