Перетини кордонів очима жінки наратора: концепт КОРДОН у літературному дискурсі Лори Інглз Вайлдер - Запорожець, Галина; Стодолінська, Юлія (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2021)
Останнім часом з’являється дедалі більше наукових розвідок у галузі когнітивної лінгвістики, гендерних та культурних студій, які присвячено дослідженню актуалізації кордонів. Однак дитячі книги, що висвітлюють питання прикордонних територій, територіальних і метафоричних кордонів в історичній та сучасній художній літературі, серед яких серія книжок для дітей відомої американської письменниці Лори Інглз Вайлдер «Маленький будинок», ще мало досліджені. Метою статті є аналіз репрезентації культурного концепту КОРДОН з точки зору дитини-наратора (дівчинки) в американському літературному дискурсі Лори Інглз Вайлдер, зосереджуючись на відтворенні територіальних і метафоричних кордонів для встановлення можливих взаємовпливів. Міждисциплінарний підхід поєднує методи та попередні надбання вітчизняних та зарубіжних науковців галузей когнітивної лінгвістики, психолінгвістики, прикордонних студій, дискурсології для того, щоб визначити роль обраної моделі наратора та особливості психонаративу у досліджуваних творах американської письменниці, класифікувати концепт КОРДОН та реструктурувати його компоненти, проаналізувати образно-асоціативний шар культурного концепту КОРДОН та дослідити роль вербалізації почуттів та емоцій у розкритті особливостей зображення перетинів територіальних і метафоричних кордонів у творах Лори Інглз Вайлдер. Загалом, вважаємо, що дитину‑наратора (дівчинку) обрано авторкою на основі психологічних особливостей цільової аудиторії книжок. Результати дослідження свідчать про те, що поєднання зовнішньої та внутрішньої форми психонаративу забезпечує чіткіше зображення жіночого сприйняття перетину кордонів у аналізованому літературному дискурсі. Територіальні та метафоричні кордони, репрезентовані у творах Лори Інглз Вайлдер тісно переплітаються та залежать від історичних, біографічних, гендерних та психологічних особливостей.