Наративно-базовані інтервенції та емоційний інтелект у дівчаток - Гафарян Шіразі, Ясаман; Пунамекі, Райя-Лєена; Пелтонен, Кірсі; Малекзадег, Могаммад; Есмаелі, Озра (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2021)
Діти передають свої емоційні переживання за допомогою наративів, при цьому якісно оповідані наративи здійснюють позитивний вплив на їхнє благополуччя та розвиток. Метою цього дослідження є вивчення того, чи можуть втручання на основі наративів у ​​шкільному контексті підвищити емоційний інтелект (ЕІ) дітей. У дослідженні здійснювалася перевірка ефективності трьох видів втручань, базованих на усних та письмових наративах: 1) усний спів-наратив, 2) письмовий наратив та 3) сполучення усного спів-наративу та письмового наративу. Вибірка містила 91 іранських дітей жіночої статі (вік=12±.21), яких випадковим чином відібрали до цих трьох груп, де упродовж двох місяців вони застосовували наративи. Для чистоти експерименту також була сформована контрольна група, у яких навчання відбувалося у звичний спосіб. Для вимірювання рівня ЕІ учениць до та після втручання застосовано методику The Emotional Quotient, версію для юнаків (EQ-i: yv). Результати дослідження показали, що усний та письмовий наративи по-різному впливають на ЕІ учениць. Зафіксовано значне збільшення рівня EI серед дітей, які брали участь у групі співнараторів, а також у групі, де спів-наратив використовувався разом із письмовим наративом. Водночас, інтервенція лише на основі письмового наративу виявилася недостатньо ефективною для підвищення рівня ЕІ у дітей. Результати дослідження свідчать про те, що спільне використання усної та писемної форм наративів мають вирішальне значення при розробці ефективних інтервенцій у школі для впливу на ЕІ учнів - представниць мовних меншин. Педагоги повинні застосовувати у комплексі усні та писемні наративи учнів для підвищення їхнього ЕІ. Зокрема усне мовлення як інструмент для вікового та соціо-культурного розвитку дітей може більшою мірою залучати учнів до осмислення тексту і тим самим підтримувати процес навчання на основі інтервенцій, спрямованих на підвищення ЕІ.